Hlavní obsah

Verzilov z Pussy Riot byl podle lékařů nejspíš otráven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Neoficiální mluvčí ruské feministické protestní skupiny Pussy Riot Pjotr Verzilov byl velmi pravděpodobně otráven, oznámila v úterý berlínská nemocnice Charité. Lékaři nemají jiné vysvětlení pro obtíže, s nimiž se Verzilov potýká. Zdravotní stav aktivisty se zlepšil a už není kritický, stále ale potřebuje intenzivní péči.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Konference německých lékařů ke stavu Pjotra Verzilova

Článek

„Je vysoce pravděpodobné, že byl otráven,“ řekl lékař nemocnice Charité Karl Max Einhäupl. Dodal, že nemá jiné vysvětlení pro Verzilovův stav.

Zdravotní potíže se u aktivisty objevily minulý týden. Příbuzní aktivisty uvedli, že se mu přitížilo po soudním jednání s členkou Pussy Riot Veronikou Nikulšinovou, které bylo před týdnem. Nikulšinová řekla, že Verzilov si nejprve stěžoval, že přestává vidět, „pak nemohl mluvit, potom nedokázal chodit”.

Nejdříve byl hospitalizován v nemocnici v Moskvě. Po několika dnech byl letecky přepraven ke specialistům do Berlína.

Další lékař, Kai-Uwe Eckardt, uvedl, že Verzilov je od soboty, kdy do berlínské nemocnice dorazil, na jednotce intenzivní péče, ale není ve stavu ohrožení života.

Ke zlepšení jeho zdravotního stavu podle berlínských doktorů přispěla i dobrá péče lékařů v Moskvě, kteří měli také podezření na otravu a mladému muži vypláchli žaludek a pročistili krev

Foto: Handout, Reuters

Pjotr Verzilov po převozu do Berlína

Podle Eckardta symptomy naznačují, že došlo k narušení části Verzilovova nervového systému, který má na starosti vnitřní orgány.

Lékaři ještě neurčili, jaká látka mohla takový stav způsobit. Pravděpodobnost, že ji najdou, je podle nich relativně malá vzhledem k tomu, jakou dobu od otravy lékaři testy dělají.

O otravě mluvili už dříve členové Pussy Riot a příbuzní. Jeho bývalá manželka a členka Pussy Riot Nadežda Tolokonnikovová řekla bulvárnímu deníku Bild, že to, co se stalo, bylo „záměrné“ a účelem bylo „zastrašit“, nebo šlo „dokonce o pokus o vraždu“.

Po převozu z Ruska dorazil Verzilov do Berlína v sobotu večer ve 22.45. Německé ministerstvo zahraničí v té době dalo najevo obavy o jeho zdraví a vyjádřilo naději, že se jeho stav zlepší. Potvrdilo, že o převozu vědělo, ale zdůraznilo, že ho neorganizovalo.

Protest během šampionátu

Verzilov má ruské a kanadské občanství. Jeho exmanželka Naděžda Tolokonnikovová byla v roce 2012 odsouzena na dva roky do vězení za performanci v moskevské katedrále Krista Spasitele.

Punková modlitba Bohorodičko, vyžeň Putina měla upozornit na propojování moci Vladimira Putina s církví.

Foto: Handout, Reuters

Naděžda Tolokonniková na letišti v Berlíně, kam přivezli Pjotra Verzilova

Verzilov sám proslul zejména jako inspirátor provokativních performancí umělecké skupiny Vojna, mimo jiné za stál za akcí, kdy členové skupiny veřejně souložili v moskevském přírodovědeckém muzeu, když před volbami ruský premiér vyzval Rusy, aby měli více dětí. Současně uváděli, že chtějí dát příklad zvířatům, která jsou na pokraji vyhynutí.

Je také vydavatelem internetového serveru Mediazona, který monitoruje situaci v ruském vězeňství. V letech 2013 až 2014 se zapojil do protestních akcí proti proruskému režimu na Ukrajině, které vyústily v pád prezidenta Viktora Janukovyče.

Se skupinami Vojna a Pussy Riot se podle některých informací rozešel.

Za narušení červencového finálového zápasu mistrovství světa ve fotbale mezi Francií a Chorvatskem strávil Verzilov a další tři ženy 15 dní ve vězení. Na hřiště vtrhli v policejních uniformách.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Pjotr Verzilov při protestu během mistrovství světa ve fotbale

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám