Hlavní obsah

Hry v Riu vyvolají pandemii, varoval imunolog

Právo, Rostislav Matulík

Necelých sto dní před zahajovacím ceremoniálem letních olympijských her v Riu de Janeiru čelí Brazílie nebývale velkému množství problémů a krizí. Patří k nim nejen politický chaos a korupční skandály, zřejmě největší nebezpečí představuje šíření viru zika.

Foto: Centers for Disease Control/James Gathany/Handout, Reuters

Samička komára druhu Aedes aegypti

Článek

Vědci z Harvardovy univerzity čerstvě varovali, že hry mohou nastartovat „globální zdravotní katastrofu“. Od objevu viru v květnu 2015 v Brazílii se sice nemoc šíří celou Jižní Amerikou, Rio však zůstává ohniskem nemoci s největším množstvím hlášených případů onemocnění.

Představa, že do megapole přicestuje za olympiádou několik set tisíc návštěvníků, děsí nejen odborníky, ale i laickou veřejnost.

Kanadský právník, imunolog a expert na otázky veřejné zdravotní péče Amir Attaran z univerzity v Ottawě napsal v odborném magazínu Harvard Public Health Review, že by se hry měly přesunout do jiného brazilského města, protože olympiáda šíření ziky zcela jistě urychlí.

Sentiment musí jít stranou

Virus zika se už rozšířil do téměř dvacítky států. Už se blíží k Africe.  „Ziku se zatím nijak nedaří přibrzdit. Vědomá eskalace nákazy opravdu nikomu neprospěje,“ napsal Attaran, který je íránského původu. Podle něj je třeba počítat s tím, že bude infikováno hodně z půl miliónu očekávaných návštěvníků.

„Ti pak odjedou a prostřednictvím sexuálního přenosu nemoci a komárů založí další ohniska nákazy. Dojde-li k tomu na více kontinentech, budeme mít dokonalou globální zdravotní katastrofu,“ myslí si vědec. „Sentiment musí jít stranou – letní olympiádu v Riu je třeba zastavit,“ dodal.

Hry začínají 5. srpna a Mezinárodní olympijský výbor (MOV) však na varování kanadského profesora nedbá.

Není důvod hry v Riu rušit 

Zčásti je to logické – hry se plánují mnoho let dopředu a vyžadují v hostující zemi obří investice. Ty by v případě zrušení her vyšly naprázdno. „Není žádný důvod hry v Riu rušit, odkládat, zdražovat či přesunovat jinam,“ řekl BBC ředitel lékařské divize Richard Budgett.

Ve více než dvousetmiliónové Brazílii je nakaženo 1,5 miliónu lidí a podle Světové zdravotnické organizace lze v příštím roce očekávat v Severní i Jižní Americe úhrnem až čtyři milióny onemocnění.

Někteří badatelé tvrdí, že virus způsobující vážné neurologické defekty mozků novorozeňat přinesli do Brazílie návštěvníci předloňského mistrovství světa ve fotbale.

MOV zatím ze všech sil veřejnost uklidňuje. Letos v lednu uvedl, že v době konání olympiády je na jižní polokouli zima, takže komárů bude velmi málo. Některým sportovcům tato ujištění stačí – brankářka americké ženské fotbalové reprezentace Hope Solová minulý týden oznámila, že do Ria pojede. Attaran to považuje za nesmyslné riskování. Olympijskému výboru vytýká, že jedná nezodpovědně a hry nadřazuje zdravotním rizikům.

„Zika je na vzestupu, Rio je jejím epicentrem a Brazílie je z hlediska tohoto viru Ground Zero,“ napsal minulý týden. WHO podle očekávání vydá před zahájením her důrazné varování, aby zájemci o hry opravdu zvážili rizika.

V USA sledují skoro tři sta nakažených těhotných

Ve Spojených státech je podle Střediska pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC) 157 těhotných žen nakažených virem zika, a dalších 122 je případů v zámořských územích USA.

Ještě do minulého týdne se registrovaly ty ženy, u nichž byl virus nalezen v krvi a zároveň se u nich objevily symptomy.

Od minulého pátku ale CDC započítává do statistik všechny ženy s virem v krvi bez ohledu na to, zda se u nich projevují symptomy onemocnění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám