Hlavní obsah

Norská ministryně zkoušela osud uprchlíků, setkala se s posměchem

Oslo

Norská ministryně pro imigraci a integraci Sylvi Listhaugová se na internetu stala terčem posměchu, když se ze záchranného člunu vrhla do vod Středozemního moře, aby prý na vlastní kůži vyzkoušela, jaké je to být uprchlíkem. Fotografie ministryně vznášející se na vlnách v oranžovém záchranném obleku se dočkala množství kritických komentářů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Norská ministryně se vrhla do vod Středozemního mořeVideo: AP

 
Článek

Listhaugová, která je členkou protiimigrační Strany pokroku, se vydala k řeckému ostrovu Lesbos, kde se chtěla seznámit s prací posádky norské záchranné lodi. Přitom se rozhodla poznat situaci i z pohledu migrantů, kteří riskují své životy na cestě přes moře do Evropy.

„Nejste samozřejmě ve stejné situaci jako uprchlíci, ale můžete poznat z jejich perspektivy, jaké je to ocitnout se takto ve vodě,” řekla Listhaugová. „Srovnatelné to ovšem není, oni nemají záchranný oblek,” připustila.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Norská ministryně pro imigraci a integraci Sylvi Listhaugová se vrhla do Středozemního moře v záchranném obleku, aby si vyzkoušela situaci uprchlíků.

Její čin se ale u mnoha diskutérů na internetu nesetkal s pochopením. „Co takhle otevřít okno, aby člověk doopravdy poznal, jaké je to být bezdomovcem?” napsala Karin Andersenová ze Socialistické levicové strany.

Příští týden Sylvi Listhaugová zavře oči a vyzkouší si, jaké to je být slepá
Morten Överbye

„Dneska budu sedět pět minut na židli, abych skutečně pocítil, jaké to je být ochrnutý,” uvedl právník Brynjar Meling.

„Příští týden Sylvi Listhaugová zavře oči a vyzkouší si, jaké to je být slepá,” komentoval čin ministryně na twitteru Morten Överbye.

Listhaugová se proti kritice ohradila s tím, že chtěla vzdát hold posádce norské lodi, která zachraňuje běžence před utopením.

„Mluvila jsem s posádkou a slyšela jsem od ní děsivé příběhy. Jsou to hrdinové, kteří zachránili přes 3000 lidí. Když mi nabídli, že mi ukážou, jak pracují, samozřejmě jsem s jejich návrhem souhlasila. Byla by ostuda to odmítnout,” řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám