Hlavní obsah

Bernd Posselt zůstává nejvyšším představitelem sudetských Němců

Bavorský politik Bernd Posselt zůstává nejvyšším představitelem Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL). Spolkové shromáždění SL ho v sobotu v Mnichově velkou většinou opětovně zvolilo do funkce mluvčího sdružení, kterou zastává už od roku 2008.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt

Článek

Posselta ve volbě podpořilo 88 ze sta delegátů Spolkového shromáždění SL. Politik bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) tak bude nadále vykonávat nominálně nejvyšší funkci sdružení, kterou je mluvčí. Posselt navíc zastává od roku 2014 i druhou nejvyšší funkci SL, kterou je předseda sdružení.

Posselt před volbou obhajoval reformní kurz, který SL pod jeho vedením přijalo. Vyslovil se pro budování mostů mezi sudetskými Němci a Čechy, pro ochranu sudetoněmeckého kulturního dědictví a znovu podpořil změnu stanov, z nichž má zmizet požadavek na vrácení zkonfiskovaného majetku.

Sudetští Němci vypustili ze stanov SL zmínky o snaze získat zpět majetek zkonfiskovaný při odsunu Československa na loňském zasedání Spolkového shromáždění SL. Správní soud v Mnichově však letos tuto změnu zrušil, protože vedení sdružení neposkytlo dostatečnou lhůtu pro vypořádání všech připomínek. Posselt chce prosadit změnu stanov ve stejném znění jako loni, Spolkové shromáždění SL by o ní mělo jednat v neděli. Část sudetoněmeckých organizací však proti vypuštění požadavku na navrácení majetku protestuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám