Hlavní obsah

Maďaři už uprchlíky nezadržují, rovnou je posílají vlakem do Rakouska

– Budapešť • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček

Maďarsko pouští od neděle všechny migranty do vlaků směřujících k rakouským hranicím. Podle televize M1 odjelo v neděli z budapešťského Východního nádraží asi 1000 uprchlíků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vítání uprchlíků na vídeňském nádraží v RakouskuVideo: Reuters

 
Článek

V průběhu soboty překročilo maďarsko-rakouské hranice 8500 uprchlíků. Ti pak směřují většinou dál do Německa.

„Tranzitní zóna u Východního nádraží je téměř prázdná,“ hlásí televize. Migranti, kteří se v tranzitní zóně zdrželi několik dní, už odjeli, a nově příchozí nasměruje policie a pracovníci státních železnic MÁV přímo do vlaků. Server index.hu uvedl, že na nádraží informují cestující o odjezdu vlaků na hranice Rakouska už také v arabštině.

Foto: MTI

Migranti ve vlaku směřujícím do města Győr, vzdáleného 50 km od hranic s Rakouskem.

Jen skupina asi sto běženců vyrazila v neděli ráno pěšky z uprchlického tábora u obce Vámosszabadi. Ve městě Györ se ale také dostali do vlaku.

U maďarské obce Röszke na hranicích se Srbskem otevřeli v neděli nový tábor, kde budou příchozí migranty registrovat. Následně budou převezeni do uprchlických táborů. Pravděpodobně v důsledku špatného počasí klesl počet uprchlíků, kteří překročili srbsko-maďarské hranice.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Z Vídně se do Maďarska pro uprchlíky v neděli vydal konvoj zhruba 140 aut aktivistů.

V sobotu jich dorazilo do Maďarska 1000 a v neděli dopoledne 800. Pro srovnání, ve čtvrtek překročilo jižní hranice Maďarska hranice 3313 migrantů.

Z Rakouska do Německa 13 tisíc uprchlíků 

Rakousko podle agentura DPA oznámilo, že od soboty převezlo zhruba 11 000 migrantů ve směru na Německo. Agentuře APA to řekla mluvčí ÖBB. V neděli ráno vlaky odvezly dalších asi 2200 běženců, kteří do Rakouska přišli z Maďarska.

Podle policie a dobročinné organizace Caritas strávilo asi 1000 uprchlíků noc na neděli v okolí vídeňského Západního nádraží. Zástupci ÖBB a Caritas také poděkovali těm, kteří přinesli dary do sbírky pro uprchlíky, žádné další věci už ale nepřijímají. Řada Vídeňanů také nechala migranty přespat u sebe doma.

Ve spolkové zemi Burgenland, která hraničí s Maďarskem, je v různých ubytovnách asi 1500 migrantů. Podle policie chtějí ještě dnes pokračovat do Vídně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám