Hlavní obsah

Lékaři: Chudí budou umírat bez léků, jestli se změní patentové zákony

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní organizace Lékaři bez hranic (MSF) varuje, že milióny lidí se ocitnou v bezvýchodné situaci, jestli Indie podlehne tlaku ze strany USA, Japonska, Švýcarska a EU, tedy i ČR, na změnu patentových zákonů. Ta by zásadně ovlivnila schopnost Indie vyrábět levné léky. Lidé v chudých zemích mají jen dvě možnosti - buď levné indické léky zachraňující život, nebo žádné.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Indická žena. Ilustrační foto

Článek

„Více než 80% léků používaných v projektech Lékařů bez hranic na léčbu HIV pochází z Indie. Pomocí indických generik léčí Lékaři bez hranic také další nemoci, jako je tuberkulóza a malárie. Indie rovněž vyrábí cenově dostupné verze léků na nepřenositelné nemoci, které by jinak byly pro rozvojové země zcela nedosažitelné,“ varují lékaři.

„Jako lékaři jsme závislí na lécích a očkovacích látkách vyráběných v Indii, bez nich nemůžeme dělat svou práci. Nemůžeme si proto dovolit stát stranou a tiše pozorovat, jak se lidem v našich projektech i jinde uzavírá možnost přístupu k život zachraňujícím lékům,“ prohlásila Dr. Joanne Liu, mezinárodní prezidentka Lékařů bez hranic. „Zrak celého světa se nyní obrací k Indii s obavami, zda nadále zůstane ‚lékárnou světa‘. Rádi bychom jí v této rozhodující chvíli vyjádřili co nejsilnější podporu.“

Finty právníků

Indie umí vyrábět pro chudé velmi levné generické léky, ale západní firmy to většinou nedovolí. Snaží se patentovat každý lék, i když nejde o úplnou novinku. A když monopol na lék končí, firma udělá malou úpravu, nazve lék jinak a zase je tu novinka, na kterou má monopol. Říkají tomu ”evergreening” - výroba věčné novinky.

Indie už ale na tuto hru odmítá přistupovat. Má mnohem přísnější pravidla na to, který lék si patent zaslouží. Uvolnění patentů umožnilo konkurenci mezi výrobci generik a způsobilo například pokles ceny léků na HIV během desetiletí o 99% na současných 100 dolarů.

Japonsko se prostřednictvím dohody RCEP snaží prosadit právní kličky, které by prodloužily monopoly. Také americká vláda a farmaceutická lobby tlačí na Indii, aby zmírnila své normy.

„Děsí nás pomyšlení, že by nadnárodní farmaceutický průmysl mohl uspět a zničit konkurenci v produkci generik v Indii a že by zisk zvítězil nad záchranou lidských životů,“ řekla Leena Menghaney, ředitelka kampaně Access Lékařů bez hranic pro jižní Asii.

České stránky Lékařů bez hranic najdete zde, aktuální kampaň lékařů a další podrobnosti najdete na http://handsoff.msf.org/

Reklama

Výběr článků

Načítám