Hlavní obsah

Amnesty varuje před prudkým nárůstem počtů trestů smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alarmujícím způsobem stoupl v roce 2014 počet odsouzených k smrti, varovala ve středu organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Množství hrdelních trestů prudce roste v Egyptě, Nigérii i v Číně. Stále vysoký je i počet popravených.

Foto: Antara Foto, Reuters

Sanitka odváží tělo popraveného.

Článek

Výroční zpráva organizace zmiňuje, že loni po celém světě přibylo rozsudků smrti o víc než 500 v porovnání s rokem 2013. Konkrétně to znamená 2466 odsouzených v 55 zemích světa, zatímco předloni to bylo 1925 v 57 zemích.

Po celém světě bylo podle Amnesty popraveno 607 lidí, což představuje 22procentní pokles. Jenže čísla nezahrnují Čínu, kde popraví víc lidí než ve zbytku světa dohromady. Írán navíc přiznává méně exekucí, než kolik poprav se tam vykoná.

Írán oficiálně oznámil 289 poprav, ovšem vykonáno bylo dalších nejméně 454.

V Saúdské Arábii bylo popraveno nejméně 90 lidí, v Iráku 61 a v USA 35.

V Nigérii bylo vyneseno 659 trestů smrti, což je nárůst o pět set. Další desítky vynesla armáda kvůli vzpourám a neochotě jít bojovat s radikálními muslimy ze skupiny Boko Haram.

Stovky lidí byly odsouzeny k smrti při masových procesech i v Egyptě. [celá zpráva]

„Vlády, které využívají trest smrti při boji s kriminalitou, klamou samy sebe. Neexistuje žádný důkaz, který by ukazoval, že hrozba popravou je víc odstrašující než jakýkoli jiný trest,” uvedl generální tajemník AI Salil Shetty.

Letos se zřejmě situace nezmění. Pákistán po útoku na školu v Péšávaru zrušil moratorium na vykonání poprav a vykonal už desítky hrdelních trestů. [celá zpráva]

Anketa

Jste pro trest smrti v ČR?
Ano
79,5 %
Ne
20,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6590 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám