Hlavní obsah

Největší tíhu protiruských sankcí nesou německé firmy

Právo, DPA, mcm

Německé vývozy do východní Evropy za poslední rok výrazně klesly. Nejvýraznější pokles však nebyl zaznamenán v obchodu s Ruskem, na které Evropská unie uvalila řadu sankcí, nýbrž v exportu na Ukrajinu.

Foto: archiv Aspen PR

Ilustrační snímek

Článek

Letos v lednu byl německý vývoz do Ruska o 35 procent nižší než ve stejném měsíci loni, oznámil v úterý německý statistický úřad. Za celý rok 2014 klesl oproti předloňsku o 18 procent.

Lednový export na Ukrajinu byl však nižší o plných 40 procent a za loňský rok poklesl o 33 procent. Absolutně nejvíce však Němci ztratili právě v obchodu s Ruskem. Jejich vývoz do této země klesl loni o 6,5 miliardy eur.

Hodnota všech unijních vývozů do Ruska klesla o 16 miliard eur. Německý podíl představuje plných 40 procent, což ukazuje, že český soused nese největší část břemene sankcí z celé EU. Ekonomika ČR může pociťovat nepřímé důsledky tohoto vývoje.

„Politická krize v důsledku konfliktu na Ukrajině udeřila plnou silou na hospodářství a vzájemné ekonomické vztahy,“ prohlásil předseda tzv. Východního výboru německé ekonomiky Eckhard Cordes.

Pro politiky to podle něj musí být signál, že je třeba „nadále udržovat na vysoké úrovni diplomatické úsilí o rychlé uklidnění konfliktu“. Konflikt ovlivňuje i ekonomické vztahy s dalšími zeměmi bývalého SSSR. Německý export do Běloruska klesl o 21 procent, také vývoz do Kazachstánu se snížil o pětinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám