Hlavní obsah

Putinovi příznivci ne, psi ano. Polská restaurace zakázala vstup ruským turistům

Právo, pm

V centru přímořského polského města Gdyně otevřeli nedavno restauraci Malá Ukrajina. Na jejích dveřích stojí pod sebou dvě oznámení: Příznivcům Putina vstup zakázán a Hostům se psy vstup dovolen. I když Poláci obvykle netají velké antipatie k ruskému prezidentovi a zbožňují tyto čtyřnohé tvory, nápisy u nich vyvolaly spíš rozpaky než nadšení.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin na tiskové konferenci

Článek

Majitelem restaurace je Ukrajinec Vadym Sikerko. Do Gdaňska, který je společně s Gdyní a Sopoty nazývan Trojměstí, se nedávno i s rodinou přistěhoval z Kyjeva.

Nejen ruští turisté, ale ani místní nejsou z nápisu Příznivcům Putina vstup zakázán pravě nadšení. "Nejsem zastáncem míchání politiky s turistikou," řekl páteční Gazetě Wyborce Lukasz Magrian, zástupce ředitele Pomořského regionálního turistického sdružení.

Gastronomie územím sporu

"Žijeme ve svobodné zemi, každý má právo představit své názory, ačkoliv gastronomické zařízení by nemělo byt územím politického sporu," uvedl primátor Gdyně Wojciech Szcurek.

Nakonec hosté sami rozhodnou, či na základě takových nápisů přijdou do restaurace nebo ne, dodal. Podobně se o nápis na dveřích Malé Ukrajiny vyjádřili i další obyvatelé Gdyně.

"Já sice Putina nepodporuji, ale do této restaurace bych nevstoupila, protože její majitel šíří nenávist a vyvolává falešné vlastenectví," uvedla Xsena - Ruska, která už 20 let žije v Polsku.

"Jde o levný a ne zrovna originálni marketingový tah," napsala Katja Apanocova na portálu Kaliningrad.ru. A ruští návštěvnici Gdyně si zvykli před restaurací zastavit, vyfotit se a pokračovat dál.

Rusy odmítá i hotel v Zakopaném

S podobnou formou protestu se v Polsku už setkali. V sousedních Sopotech v září 2014 na dveřích restaurace Piaskownica umístil majitel Jan Hermanowicz nápis Rusy neobsluhujeme, což odsoudil nejen primátor města Jacek Karnowski, ale i polský helsinský výbor pro lidská práva. Hertmanowicz pak změnil nápis na dveřích Rusy podporující Putina neobsluhujeme.

Od podzimu loňského roku Rusy neubytovává ani ředitel horského centra "Diamond's Rzemieslnik" v Zakopaném Piotr Zygarski, což se setkalo s velkou kritikou regionálního Tatranského sdružení hotelů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám