Hlavní obsah

Sojuz bez problémů přistál u ISS, přivezl i kaviár pro novoroční oslavy

• Aktualizováno

Loď Sojuz se třemi členy posádky bez jakýchkoli problémů přistála u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na prohlášení amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kosmická loď Sojuz dopravila na ISS nové členy posádkyVideo: Reuters

 
Článek

Členy posádky byli Američan Terry Virts z NASA, Rus Anton Škaplerov z ruské vesmírné agentury Roskosmos a Italka Samantha Cristoforettiová z Evropské vesmírné agentury (ESA). Poslední jmenovaná je vůbec první Italkou, která se dostala do vesmíru. Loď Sojuz TMA-15M odstartovala v neděli krátce po 22:00 SEČ z kazachstánského kosmodromu Bajkonur.

Tři nově příchozí budou na ISS žít až do poloviny května příštího roku. Připojí se k Rusům Alexandru Samokuťajevovi a Jeleně Serovové, jakož i k americkému astronautovi Barrymu Wilmoreovi, kteří již vesmírnou stanici obývají a na Zemi se mají vrátit v březnu.

Nová posádka přivezla na ISS mimo jiné několik konzerv kaviáru, který si prý kosmonauti přáli na oslavu Nového roku. Italská astronautka rovněž do vesmíru dovezla speciálně upravený přístroj na výrobu kávy.

Mezinárodní vesmírná stanice, jejíž hodnota je 100 miliard dolarů (2,2 biliónu korun), se zrodila v listopadu 1998 vynesením ruského modulu Zarja na oběžnou dráhu. Její životnost byla zatím prodloužena do roku 2024. Do projektu jsou zapojeny USA, Rusko, Evropská vesmírná agentura (ESA), Japonsko, Kanada a Brazílie. Většinu dílů komplexu vlastní USA a Rusko.

Reklama

Výběr článků

Načítám