Hlavní obsah

Krize skončí a vztahy Ruska se Západem budou zase normální, řekl Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Ukrajinská krize skončí a vztahy Ruska se západními zeměmi budou opět normální. Prohlásil to ruský prezident Vladimír Putin v rozhovoru s německou televizí ARD. Interview odvysílá stanice v neděli pozdě večer. Putin také varoval, že Moskva nebude Kyjevu tolerovat vojenské řešení na východě Ukrajiny.

Foto: Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

"Samozřejmě očekáváme, že se situace změní k lepšímu. Samozřejmě očekáváme, že krize na Ukrajině skončí. Samozřejmě chceme normální vztahy se všemi našimi partnery včetně těch ve Spojených státech a Evropě," řekl Putin v rozhovoru, jehož výňatky ARD předem zveřejnila.

Šéf Kremlu se také vyjádřil k sankcím, které Západ vůči Moskvě uvalil. Odvetná opatření podle Putina sice poškozují Rusko i světovou ekonomiku, ze všeho nejvíc ale škodí vztahům mezi Ruskem a Evropou.

"V tomto případě jsou (sankce) navíc v rozporu s mezinárodním právem, které reguluje ekonomickou sféru, a principy Světové obchodní organizace (WTO), na čemž se pokusíme shodnout na summitu G20," řekl Putin v další části rozhovoru, který byl natočen ve čtvrtek ve Vladivostoku.

Ruský prezident také varoval před jednostranným svalováním viny. "Nejdůležitější je, aby se na problém nenahlíželo jen z jednoho úhlu," řekl. Dodal, že ukrajinská vláda nasadila na východě země armádu, ale o tom se nemluví.

"To znamená, že chtějí, aby tam ukrajinská vláda všechno zničila, všechny politické oponenty a soupeře. To chcete? My tedy ne," zdůraznil Putin. "Tohle nepřipustíme," prohlásil. Popřel zároveň, že by se Rusko na konfliktu na východní Ukrajině podílelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám