Hlavní obsah

Pokud zákazník prostitutky nechce do vězení, musí si ji vzít, navrhují v Rusku

Novinky, vps

S neobvyklým návrhem zákona přišla ruská zákonodárkyně z Petrohradu Olga Galkinovová. Lidé přistižení s prostitutkou by podle ní měli zaplatit tučnou pokutu, nebo strávit pár dní ve vězení. Trestu by se ale mohli vyhnout – stačilo by pojmout sexuální pracovnici za ženu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Galkinovová, která v petrohradské legislativě zastupuje stranu Občanská platforma, v rozhovoru pro místní noviny vysvětlila, že návrh zákona je reakcí na myšlenku jejího oponenta Vitalije Milonovova známého radikálními názory hraničícími s křesťanským fundamentalismem. Navrhl totiž, že prostituce by měla být trestným činem.

Galkinovová uvedla, že by chtěla zavést pokuty ve výši čtyř až deseti tisíc rublů (dva až pět tisíc korun), nebo až pět dní vězení za kupování sexuálních služeb. Pokud by zákazník věděl o tom, že daná prostitutka by do této práce byla nucena, pokuta by se zvýšila na 50 až 100 tisíc rublů (26 až 52 tisíc korun) a 10 až 15 dní ve vězení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nejzajímavější částí zákona je ale podle serveru Russia Today možnost vyhnutí se trestu v případě, že by si klient „osobu, která poskytla sexuální služby, vzal“.

Problémy s prokazováním

Galkinovová se odvolává na zkušenosti například ze skandinávských zemí, kde prý zvýšená zodpovědnost zákazníků sexuálních pracovnic a pracovníků vedla ke snížení míry prostituce.

Pokud zákon projde v Petrohradu, bude poslán do federálního parlamentu, kde by se po schválení stal národním zákonem. Odborníci ale upozorňují, že ačkoliv může být podstata zákona dobrá, v praxi by vznikaly problémy s prokázáním přečinů. To nepřímo přiznala i Galkinovová, která podporuje legalizaci prostituce. S návrhem zákona přišla proto, aby spustila veřejnou diskusi na toto téma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám