Hlavní obsah

Vojáka zavěšeného pod vrtulníkem odřízla posádka podle předpisu

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Kapitán slovenského vojenského vrtulníku, který měl při cvičení ve vojenském prostoru Lešť technické problémy, rozhodl podle předpisů, když přikázal odříznout lano, na němž visel příslušník vojenské policie Ľubomír Igaz. Rozhodl o tom policejní vyšetřovatel případu, který se stal před rokem.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vrtulník Mi-17 slovenských vzdušných sil v digitální kamufláži

Článek

Čtyřicetiletý příslušník vojenské policie, který sloužil také v Afghánistánu, pád z dvaceti metrů nepřežil. Trestní řízení ve věci usmrcení bylo zastaveno, protože „skutek nebyl trestným činem“. Technické problémy vrtulníku způsobila vadná pojistka.

Třináct příslušníků vojenské policie se na Lešti zúčastnilo výcviku, při němž měli slaňovat z vrtulníku Mi-17. První slanil instruktor a za ním další muž. Když na laně pod vrtulníkem visel Igaz, došlo k náhlé poruše pojistky. Pilotům přestal fungovat komunikační systém ve vrtulníku, ovládání, vypadla elektrická síť a selhaly všechny elektronické přístroje. Stroj ztratil stabilitu a lano s Igazem se rozhoupalo.

Posádka vyhodnotila situaci tak, že vrtulník může havarovat, a snažila se lano s policistou odříznout v momentě, kdy byl vrtulník nad střechou budovy a Igaz by nespadl z tak velké výše. To se jim však nepodařilo a Igaz padl těsně vedle budovy. Vrtulník následně dokázal nouzově přistát.

Lano odřízli podle předpisů

„Vrtulník byl v dobrém technickém stavu, poruchu pojistky nemohl nikdo předvídat ani jí zabránit. Lano s policistou odřízli podle předpisů pro krizové situace. Kdyby tak neučinili, vrtulník mohl spadnout se všemi lidmi na palubě,“ uvedl zástupce policejního ředitele ve Zvolenu Ján Maľa.

„Bezpečnostní směrnice určují postup v krizových situacích. Pokud hrozí zřícení stroje, pilot zjistí, zda je někdo na laně a zda se dostane bezpečně dolů. Pokud ne, rozhodne se lano odříznout,“ cituje server sme.sk pilota a leteckého instruktora Otto Hudece.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám