Hlavní obsah

Slovensko vypustí do vesmíru svou první družici

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

První slovenská družice s názvem skCUBE by měla začít obíhat Zemi v roce 2016. Družice skCUBE bude mikrosatelit ve tvaru kostky o rozměrech 10x10x10 centimetrů a hmotnosti jednoho kilogramu. Ponese kameru a na palubě družice bude konat vědecký experiment.

Foto: Profimedia.cz

Na ilustračním snímku pohled z vesmíru na noční Evropu

Článek

„Je to na nejlepší cestě, aby družice za dva roky letěla do vesmíru,“ cituje agentura TASR šéfa projektu Jakuba Kapuše.

Na přípravě družice pracují většinou studenti slovenských univerzit. „Chceme vychovat novou generaci vesmírných inženýrů, kteří budou pracovat například na projektech Evropské vesmírné agentury, do níž by Slovensko mělo vstoupit do konce roku,“ řekl Kapuš.

Cílem mise je pozorování ultrafialového záření vrchní části atmosféry na noční straně Země. Družici by do vesmíru měla vynést raketa Evropské vesmírné agentury. Projekt dostal státní dotaci ve výši 90 tisíc eur (přes 2,4 miliónu korun).

„Tato dotace není dostačující pro vývoj a vypuštění družice. Hledáme další partnery mezi slovenskými společnostmi,“ dodal Kapuš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám