Hlavní obsah

Příměří nefunguje. V Doněcku zase hřměla palba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck

Navzdory příměří vyhlášenému mezi separatisty a vládními jednotkami na východní Ukrajině čelil Doněck i během noci na neděli dělostřeleckému ostřelování. Oznámily to místní úřady.

Výbuch chemičky v Doněcku

Článek

„Palba poškodila obytné domy, střepiny zranily dva civilisty, kteří byli přepraveni k lékařskému ošetření,” uvedly úřady. Ukrajinská média připsala palbu vzbouřencům, ruská zase vládním jednotkám.

Doněck je jednou z hlavních bašt povstalců, místní letiště však stále zůstává v rukou ukrajinských vojsk. Obě strany se vzájemně obviňují z útoků a ostřelování.

V sobotu nastaly silné výbuchy v dílně na výrobu trhavin v místní chemičce, kam dopadl dělostřelecký granát nebo raketa po ranním ostřelování. Někteří obyvatelé města naopak tvrdí, že podnikový sklad nebyl ostřelován. Svědci slyšeli dvě či tři silné exploze, pak následovaly další. V podniku nejspíše vybuchuje stará munice určená ke zneškodnění. Továrna byla opuštěná.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Dým stoupá z chemičky na předměstí ukrajinského Doněcku.

Exploze přišly několik hodin poté, co se zástupci Kyjeva a povstalců dohodli v Minsku na upevnění příměří [celá zpráva]

Rusko v sobotu oznámilo, že nebude reagovat na nové sankce EU a USA, které platí pro některé ruské podniky a politiky. Rusové po prvních sankcích v srpnu zakázali dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí. Po další vlně sankcí ze Západu už ale uvedli, že nijak nezareagují.

Reklama

Výběr článků

Načítám