Hlavní obsah

Archeologové odkryli zbytky plynových komor v Sobiboru

– Varšava
Novinky, lsi

Archeologové pracující v bývalém nacistickém koncentračním táboře v Sobiboru, který se nacházel na východě Polska, odkryli zbytky dříve schovaných plynových komor. Podle odhadů v těchto komorách zemřelo přibližně čtvrt miliónu Židů. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archeologové odkryli v koncentračním táboře Sobibor dosud neobjevené plynové komoryVideo: Reuters

 
Článek

Nacisté se snažili zničit veškeré stopy o existenci tábora, který založili v roce 1942, po povstání, jež v něm proběhlo 14. října 1943. Plynové komory Němci zbourali a na troskách byla později postavena asfaltová silnice.

Archeologové se podkopali pod silnici, kde našli čtyři řady naskládaných cihel. Domnívají se, že se jedná o zbytky plynové komory. Našli zde rovněž i několik osobních věcí vězňů nacistického režimu, mezi nimi i snubní prsten.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Snubní prsten nalezený v místě koncentračního tábora v Sobiboru.

Podařilo se tak zjistit, jak byly komory přibližně veliké. Toto zjištění by mohlo pomoci upřesnit, kolik zde bylo přesně zmasakrováno Židů.

Jsme ohromeni velikostí

„Konečně jsme dosáhli našeho cíle, objevili jsme plynové komory. Jsme ohromeni velikostí a dobrým stavem stěn komory,“ uvedl archeolog Yoram Haimi, který dodal, že jeho dva strýcové byli rovněž zabiti v Sobiboru.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Archeologové odkryli zbytky koncentračního tábora v Sobiboru

Podle polského archeologa Wojciecha Mazurka bylo v koncentračním táboře celkem osm plynových komor. „Vyvražďování zde probíhalo za pomoci výfukových plynů z motoru, které zabily každého do patnácti minut,“ uvedl pro televizi Reuters.

O fungování tábora podle vědců stále není dostatek informací. Jedním z důvodu je, že jen velmi málo lidí hrůzy tábora přežilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám