Hlavní obsah

Kyjevu radí v boji se separatisty agenti FBI a CIA

• Aktualizováno
Novinky, tov

Desítky agentů americké FBI a CIA radí kyjevské vládě, jak potlačit příznivce federalizace na jihovýchodě Ukrajiny. S odkazem na nejmenované zdroje z německých bezpečnostních složek to napsal německý list Bild.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinské jednotky u budovy ministersta vnitra v Oděse.

Článek

Agenti jsou v Kyjevě na zvláštní misi s cílem pomoci ukrajinské vládě utišit nepokoje a vytvořit efektivní systém silových struktur státu. Agenti se přímo neúčastní střetů se separatisty, neopustili Kyjev a úřadům radí i v boji proti organizovanému zločinu.

Kromě toho poskytují experti pomoc při pátrání po aktivech Viktora Janukovyče, který prohlašuje, že je legitimním prezidentem.

Již dříve americké ministerstvo zahraničí prohlásilo, že FBI pomůže ukrajinským úřadům vyšetřovat případy zpronevěry a sbírat důkazy s cílem získat zpět peníze nelegálně vyvedené ze země.

V půlce dubna přijel do Kyjeva ředitel CIA John Brennan na tajnou návštěvu, kterou Washington zpočátku popíral. Následující den úřadující ukrajinský prezident Alexandr Turčynov vyhlásil rozsáhlou protiteroristickou operaci na jihovýchodě země.

Rusko opakovaně obviňuje Spojené státy, že se vměšují do vnitřních záležitostí Ukrajiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusové znovu ovládli Slavjansk, zní z Moskvy

Proruští radikálové podle ruských médií při protiofenzívě znovu ovládli Slavjansk a Kramatorsk, podle agentury ITAR-TASS ukrajinská armáda ustupuje. Ukrajinské...

Výběr článků

Načítám