Hlavní obsah

Cereálie, hranolky i káva urychlují stárnutí, tvrdí vědci

– Paříž

Máte rádi hranolky, chipsy, nebo kávu? Pak podle vědců riskujete, že váš organismus bude stárnout mnohem rychleji.

Foto: Profimedia.cz

Nejen, že jsou hranolky nezdravé - podle vědců navíc i urychlují stárnutí.

Článek

„Smažené brambůrky, hranolky i rozpečený chléb mohou urychlovat stárnutí, jestliže se připravují příliš brutálně či za vysokých teplot. Patří sem i káva," vysvětluje profesor Eric Boulanger, expert na biologii stárnutí na univerzitě ve francouzském Lille.

Zabývá se tam produkty pokročilé glykace (škodlivými novými molekulami vytvářenými vazbou cukru v krvi na bílkoviny) nazývané AGE. Tyto produkty se mohou vytvářet v živých organismech spontánně, ale také během přípravy potravin. A to z cukrů a proteinů vlivem tepla, kdy jde o tzv. Maillardovu reakci.

Když vařit, tak ve vodě

Abychom zabránili jejich vzniku, stačí podle Boulangera vařit jídlo za nízké teploty (méně než 120 stupňů Celsia) a dávat přednost vaření ve vodě, v páře či mikrovlnné troubě před smažením, grilováním a pečením.

Podle francouzské Národní farmaceutické akademie ukázala 30 let trvající studie AGE, že tyto produkty "hromadící se v organismu mají zhoubný vliv, zejména při cukrovce, ledvinové nedostatečnosti a při stárnutí". Veřejnost však s těmito účinky ještě není dostatečně seznámena, uvádí profesor Jean-Pierre Foucher, prezident Národní farmaceutické akademie, která zveřejnila doporučení týkající se AGE.

Žádné opékání do zlatova

Vyzývá v něm zejména spotřebitele, aby sledovali teplotu oleje při fritování a pečení a nenechali jej přehřívat, aby se vyhýbali přílišnému opékání do zlatova a nejedli ty části, které jsou nejvíce připečené.

Akademie rovněž doporučuje potravinářskému průmyslu, aby dával přednost pečení za mírné teploty a vyhýbal se přehřívání a karbonizaci. Zahnědlé části totiž obsahují akrylamid, což je produkt potravinové glykace, který v roce 2002 objevili švédští vědci a který je podle studií uskutečněných na buňkách a zvířatech potenciálně rakovinotvorný a neurotoxický.

Podle expertů Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a Světové zdravotnické organizace (WHO) je osm jídel zodpovědných z 80 procent za ukládání akrylamidu: jsou to smažené a opékané brambůrky, bramborové lupínky, cereálie, rozpečený chléb, sušenky, bílý chléb a káva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám