Hlavní obsah

Tymošenková prý o vrcholné posty nestojí

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Vůdkyně ukrajinské opozice Julija Tymošenková stráví příštích několik dnů v rodném Dněpropetrovsku na východě země a politice se věnovat nebude. Oznámila to v neděli její tisková služba. Expremiérka chce především navštívit svou matku, kterou kvůli internaci v Charkově dva a půl roku neviděla. O úřad premiérky se údajně ucházet nebude.

Foto: ČTK/AP

Julija Tymošenková při projevu před davem v centru Kyjeva

Článek

Mluvčí Tymošenkové Maryna Soroková dnes dementovala sobotní informaci o tom, že Tymošenková už rozhodla o své účasti v letošních prezidentských volbách. "Tato otázka není na pořadu dne," řekla Soroková. Podle agentury ITAR-TASS informaci o své kandidatuře oznámila Tymošenková svým příznivcům krátce po sobotním propuštění z nemocnice, kde si léčila nemocnou páteř.

Na svých webových stránkách dnes navíc Tymošenková oznámila, že se nebude ucházet ani o uvolněné křeslo předsedy ukrajinské vlády, které parlament chce obsadit do úterý. "Informace o kandidatuře byla pro mě překvapením. Nikdo o tom se mnou nejednal. Jsem poctěna, ale žádám, aby se s mojí kandidaturou nepočítalo," napsala na webu.

Tymošenková byla považována za jednoho ze tří hlavních kandidátů na křeslo premiéra, uvolněné koncem ledna po demisi dosavadního předsedy vlády Mykoly Azarova. Překvapivé podpory se jí dnes dostalo od vlivného poslance ruské Státní dumy Leonida Sluckého. Šéf parlamentního výboru pro postsovětské státy a evropskou integraci prohlásil, že zvolení Tymošenkové na premiérský post by pro stabilizaci Ukrajiny "nebylo neužitečné".

Kličko: Ti, kdo dali rozkaz střílet, musejí být potrestáni

Vůdce ukrajinského opozičního hnutí UDAR Vitalij Kličko promluvil na nedělní tiskové konferenci v Kyjevě o tom, jak vidí v následujících dnech vývoj probíhající politické situace. Za nezbytné považuje ukázat na ty, kteří udělali z klidné demonstrace krveprolití. Únava na něm byla jasně patrná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Unavený Kličko promlouvá o únavě a budoucnostiVideo: Reuters

Kličko v neděli zástupcům médií mimo jiné řekl, že považuje za důležité, aby lidé i nadále zůstali v ulicích Kyjeva. Po dlouhých měsících konfrontace s vládou, která udělala vše proto, aby nemusela národu naslouchat, je podle něj zásadní ukázat, co vše dokáže lidská síla. A to nejen ukrajinské vládě, ale celému světu.

Každý politik musí podle slov Klička vědět, že pokud začne hrát špinavou hru, mohou se tyto protesty odehrát znovu. Je to varování pro každého, kdo by se snad v budoucnu chtěl pokusit zneužít svoji moc.

Za úkol číslo jedna teď Kličko považuje sestavení seznamu těch, kteří nařídili proti demonstrantům použít zbraně. Tito lidé jsou zodpovědní za smrt desítek protestujících, řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám