Hlavní obsah

Na Zemi vybuchlo už přes 2000 atomových bomb. Umělec je znázornil v animaci, z níž mrazí

Novinky, Alex Švamberk

Velký úspěch slaví na internetu animace, jejíž autor, japonský výtvarník Isao Hašimoto, znázornil mapu zachycující 2053 jaderných výbuchů uskutečněných na Zemi v letech 1945 až 1998. Grafická simulace vypadá jako počítačová hra, přitom názorně i trochu děsivě přibližuje historii jaderných zbraní od roku 1945. Od té doby bylo uskutečněno nejméně 2056 jaderných výbuchů, z nichž poslední provedla v roce 2013 Severní Korea.

BEZ KOMENTÁŘE: Umělec vytvořil časosběrnou mapu jaderných výbuchů na Zemi

 
Článek

Jasným vítězem jaderných závodů jsou Spojené státy, které od roku 1945 provedly 1032 jaderných výbuchů, jako druhý se umístil Sovětský svaz se 715 explozemi. Třetí Francie jich má na kontě 210, Velká Británie 45, Indie čtyři a Pákistán dva výbuchy.

Záznam končí v roce 1998, od té doby ale přibyly další tři jaderné testy, které uskutečnila Severní Korea.

Hirošima a Nagasaki. První a snad i poslední

Vůbec první jaderný výbuch byl uskutečněn v Novém Mexiku 16. července 1945. Následovaly dva další a dosud jediné případy nasazení jaderných zbraní ve válce, a to když byla 6. srpna shozena první jaderná bomba na Hirošimu a druhá o tři dny později na Nagasaki.

Po válce měly Spojené státy krátkou dobu monopol na jadernou zbraň, v době korejské války dokonce zvažovaly nasazení jaderných bomb, aby zabránily přísunu čínských posil, a uvažovaly také o jaderném bombardování Číny, nakonec k tomu ale nesáhly.

Jaderné dostihy

V té době už nebyly jedinou jadernou mocností – Sovětský svaz první jadernou nálož odpálil 29. srpna 1949, čímž byly zahájeny závody v jaderném zbrojení.

Objevovaly se i další atomové zbraně, k prvním uranovým a plutoniovým přibyla v padesátých letech i vodíková, zvaná též termojaderná. První odpálily USA v roce 1952. Sověti odpálili největší vodíkovou bombu v roce 1961 – byla to zároveň nejsilnější zbraň, jaká kdy byla na Zemi odpálena, a dostala přezdívku Car Bomba.

Variantou vodíkové bomby je neutronová bomba, u níž je omezen destruktivní účinek a vyzařuje neutrony, takže byla určena především k ničení živé síly nepřítele. Spojené státy ji vyzkoušely poprvé v roce 1963.

Postupně získaly atomové zbraně i další země, v roce 1952 Velká Británie a v roce 1960 Francie, která v rámci do jisté míry nezávislé politiky věnovala jaderným zbraním velkou pozornost. V roce 1980 vyzkoušela i neutronovou bombu.

Další členové jaderného klubu

První atomovou bombu otestovala v roce 1964 Čína, o tři roky později odpálila i vodíkovou bombu.

Indie vyzkoušela první atomovou bombu v roce 1974, s výrobou jí pomohl Sovětský svaz. Pákistán, který se tím cítil ohrožen, odpálil svou v roce 1998.

Jaderné zbraně zřejmě vyvinul a vlastní i Izrael, který to nikdy nepotvrdil, a měla je i Jihoafrická republika, která se jich však po pádu apartheidu vzdala. Totéž udělaly i postsovětské republiky Ukrajina, Bělorusko a Kazachstán.

V novém tisíciletí vyzkoušela vlastní jadernou zbraň jen Severní Korea, která provedla tři jaderné výbuchy – první v roce 2006, druhý v roce 2009 a třetí v roce 2013.

Omezíme to, dohodla se většina států

Vzhledem k ničivému účinku jaderných zbraní a ohromným nákladům na zbrojení se od šedesátých let postupně začalo jednat o jejich omezování. První odzbrojovací smlouva SALT pochází z roku 1969 a přijata byla v následující dekádě. Další byly podepsány v devadesátých letech.

Současně byly omezovány i jaderné testy. Nejprve se dospělo k dohodě, že se budou kvůli nebezpečí radioaktivity provádět jen podzemní, pak se upustilo i od nich. Sovětský svaz podnikl poslední v roce 1990, USA v roce 1996 a bylo přijato moratorium na testy. I tak je ale Indie a Pákistán provedly ještě v roce 1998.

Severní Korea v roce 2003 odstoupila od smlouvy o nešíření jaderných zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám