Hlavní obsah

Uprchlíky mířící do Itálie pašeráci mučili a znásilňovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sicílie

Migranty z Afriky, kteří se snažili začátkem října dostat na lodi do Itálie, pašeráci mučili a znásilňovali, uvedla v pátek italská policie. Jde o skupinu uprchlíků převážně ze Somálska a Eritrey, jejichž plavidlo se potopilo u ostrova Lampedusa. Každý z běženců přitom za cestu do Evropy zaplatil tisíce dolarů.

Foto: Nino Randazzo/ASP press office/Handout, Reuters

Část migrantů se podařilo zachránit.

Článek

Pašerácký gang uprchlíky nejprve převedl přes Saharu do Libye, kde je drželi zavřené v táboře, dokud nezaplatili nejméně 3000 dolarů (přes 60 tisíc korun), uvedla BBC s odvoláním na italskou policii. Agentura Reuters napsala, že skupinu zhruba 130 eritrejských běženců drželi v jiholibyjském městě Sabhá, kde byli dva týdny zavření v několika místnostech.

Podle výpovědí uprchlíků je pašeráci v táboře mučili a ženy znásilňovali.  Jakmile běženci zaplatili, gang je předal jiné převaděčské skupině a ta zorganizovala plavbu do Evropy.

Foto: Reuters

Italští policisté odvádějí Tunisana, který pravděpodobně řídil ztroskotanou loď s uprchlíky.

Loď s několika stovkami uprchlíků se ale 3. října potopila u ostrova Lampedusa. Nejprve na ní začalo hořet, a když se oheň rozšířil, lidé utíkali na druhou stranu plavidla, které se pak kvůli tomu převrátilo. Zahynulo 366 lidí, 155 se jich podařilo zachránit.

Jeden z „organizátorů” zadržen

Kvůli neštěstí už byl zadržen čtyřiadvacetiletý Somálec, který je podezřelý, že se jako jeden z velitelů skupiny obchodníků s lidmi podílel na transferu afrických běženců. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potápěči pátrají ve vraku lodi po utonulých běžencíchVideo: Reuters

Do rukou policie se dostal poté, co byl po příjezdu na imigrační úřad napaden přeživšími. Pasažéři potopené lodi ho identifikovali jako jednoho z hlavních vůdců gangu.

Zatím není jasné, proč se na cestu do Evropy vydal, i když mu hrozilo riziko, že bude identifikován. Jedna z možností je, že snažil utéct od pašerácké bandy, nebo si chtěl jednoduše zařídit nový život v Evropě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám