Hlavní obsah

Íránský primát možná do vesmíru nevyletěl, Ahmadínežád se nabízí jako první kosmonaut

Írán
Aktualizováno

Vesmírný triumf Íránu, který tvrdí, že na konci ledna úspěšně poslal do vesmíru primáta, je možná jen propaganda. Média spekulují, že buď původní opice let nepřežila a byla po návratu vyměněna, nebo že let vůbec neproběhl. Írán totiž zveřejnil fotky dvou různých primátů. V době sporu prohlásil současný prezident Mahmúd Ahmadínežád, že klidně bude prvním Íráncem vyslaným do vesmíru íránskou raketou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Írán zveřejnil záběry z opičí mise do vesmíruVideo: Reuters

 
Článek

"Jsem připraven stát se prvním Íráncem, který je ochoten se obětovat pro naše vědce," řekl prezident. Ahmadínežádovi letos vyprší druhé funkční období v čele státu a ústava mu zakazuje kandidovat potřetí. Jako vůbec první Íránec se do vesmíru podívala jako turistka v roce 2006 čtyřicetiletá Američanka íránského původu Anousheh Ansariová. Za let na palubě ruské lodi Sojuz údajně zaplatila 20 milionů dolarů.

Spor o opici

Írán tvrdí, že je jen "opičí krok" od pilotovaných letů a že spekulace vznikly zveřejněním špatné sady fotografií.Opice, kterou Írán připravoval na odlet, měla totiž světle šedou srst a mateřské znaménko nad pravým okem. Opice, jež se vrátila z kosmu, má tmavší srst a žádné znaménko.

"Vypadá to jako velmi odlišná opice, nos, rysy, všechno je jinak," řekl Yariv Bash, zakladatel a generální ředitel neziskové organizace Space Israel, která se snaží o nepilotovaný let do vesmíru.

"To znamená, že buď původní opice zemřela na infarkt poté, co raketa přistála, nebo že experiment nešel tak dobře," uvedl Bash pro Telegraph.

Mohammad Ebrahímí z íránského vesmírného úřadu agentuře AP řekl, že mezi oficiálními fotografiemi jsou i starší snímky jedné z náhradních opic. Pro let bylo současně testováno více primátů.

Foto: ČTK/AP

Na snímku vpravo je zvíře, které Írán připravoval na cestu do vesmíru. Vlevo zvíře vyfocené po údajném úspěšném přistání.

Harvardský astronom Jonathan McDowell, který sleduje vypouštění raket a vesmírné aktivity, prohlásil, že let opice do vesmíru byl skutečný. Má však trochu jiné vysvětlení pro fotografie. Podle něj šedá opice se znaménkem zahynula při nepodařené vesmírné misi v roce 2011. Írán nikdy nepotvrdil, že by v roce 2011 uskutečnil nepodařený let a že by opice uhynula.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám