Hlavní obsah

Skandál v Maďarsku: Novinář označil některé Romy za zvířata

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček

Značné pobouření vyvolal v Maďarsku článek provládního novináře Zsolta Bayera, který označil část Romů za zvířata. Kromě opozice odsoudil tato slova také vicepremiér Tibor Navracsics, který vyzval novináře k odchodu z vládní strany FIDESZ.

Foto: fidesz.hu

Zsolt Bayer svým článkem způsobil skandál.

Článek

Opozice upozornila, že odsuzující názor jednoho vládního politika nestačí, vystoupit by proti Bayerovi měla celá vládní strana FIDESZ. Bývalý premiér Gordon Bajnai vyzval k jednotnému vystoupení proti podobným projevům. „Novinář pošpinil čest strany FIDESZ a premiéra Viktora Orbána. Maďarsko od nich právem očekává, že se očistí,“ uvedl Bajnai. Expremiér upozornil, že Bayer vlastní členskou legitimaci FIDESZ s číslem pět, tudíž patří k zakládajícím členům vládní strany.

Na Silvestra došlo k útoku skupiny Romů na dva sportovce ve městě Szigethalom. Jeden ze sportovců utrpěl těžká zranění. Bayer v reakci na tento útok označil část Romů za škodnou.

„Faktem je, že značná část Cikánů není schopna soužití s lidmi. Část Cikánů jsou zvířata a chová se jako zvířata,“ napsal novinář v deníku Magyar Hírlap.

Bayer tvrdí, že část Romů rozumí jen násilí. „Na internetu pózují se zbraněmi, na krku mají půlkilogramové zlaté řetězy a výraz ve tváři říká: kdykoliv tě sejmu, ty hloupý maďarský sedláku. Tolerance a vysvětlování zde nemají místo. Místo tolerance musí přijít odplata,“ napsal novinář.

Reklama

Výběr článků

Načítám