Hlavní obsah

Lidé v Marseille vyhnali Romy, jejich tábor lehl popelem

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marseille

Ve Francii se znova rozvířila debata kolem situace Romů poté, co obyvatelé marseilleské čtvrti Creneaux minulý týden vyhnali příslušníky této menšiny z jejich tábora a ten pak zapálili.

Foto: ČTK/AP

Francouzští policisté. Ilustrační foto.

Článek

Romové v oblasti nicméně zůstali a radnice je vyzvala, aby ilegálně zabraný prostor vyklidili. Proti tomu protestují nejen Romové, ale i organizace na ochranu lidských práv, které požadují, aby incident začali vyšetřovat kriminalisté. Útočníci, kteří Romy z tábora vyháněli, prý měli s sebou kanystry s hořlavinami a byli vyzbrojeni noži.

Obyvatelé Creneaux ale trvají na odchodu Romů. Už v minulých týdnech zakročila policie na několika místech Francie proti ilegálním romským osadám. Úřady se snaží jejich obyvatele vyplacením 300 eur (asi 7500 Kč) přimět k návratu do vlasti. Většina Romů totiž pochází z Rumunska a Bulharska. Ochránci lidských práv, ale i někteří členové vládní Socialistické strany za to levicový kabinet ostře kritizují.

Ve Francii žije na 20 tisíc Romů, z toho asi 1500 přímo v oblasti Marseille.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám