Hlavní obsah

Kaddáfí varoval Západ: Udeřte a budete litovat

• Aktualizováno

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí v sobotu varoval západní mocnosti před zásahem v Libyi, k němuž prý nemají právo. V opačném případě prý budou "litovat". Případná akce prý bude hodnocena jako "jasná agrese", uvedl Kaddáfí v dopise adresovaném vedoucím představitelům světových mocností a OSN. Zároveň v něm zdůraznil, že rezoluce Rady bezpečnosti OSN o bezletové zóně je neplatná.

Foto: Ahmaed Jadallah, Reuters

Muammar Kaddáfí při projevu

Článek

"Tato rezoluce je v rozporu se zněním charty OSN, která zakazuje každé vměšování do vnitřních záležitostí svých členů. (...) To je bezpráví, jasná agrese. Budete litovat, pokud se budete vměšovat do našich vnitřních záležitostí," přečetl dnes na tiskové konferenci v Tripolisu mluvčí libyjské vlády Músá Ibráhím z Kaddáfího dopisu zaslanému francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu, britskému premiérovi Davidu Cameronovi a generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi.

"Libye nepatří vám. Libye patří nám. My na své vlastní lidi nestřílíme, to dělá organizace Al-Káida," citoval podle AP Ibráhím dále z dopisu.

Tón samostatného listu, který Kaddáfí adresoval americkému prezidentovi Baracku Obamovi, byl podle AP o poznání smířlivější, nazval ho tu dokonce "svým synem". "I kdyby Libye a USA - bože nedopusť - vstoupili do války, zůstaneš navždy mým synem. Co bys dělal ty, kdyby se nad americkými městy objevila ozbrojená kontrola? Jak by ses zachoval ty, abych se mohl zařídit podle tvého příkladu?" uzavřel dopis Obamovi podle DPA Kaddáfí.

Kaddáfí podle stejného zdroje Obamovi také napsal, že on i všichni Libyjci jsou při obraně své země "připraveni zemřít".

Schůzka v Paříži

V Paříži se v sobotu na mezinárodním summitu scházejí vedoucí představitelé USA, Evropské unie, Ligy arabských států a Africké unie., aby rozhodli o vojenském zásahu proti Kaddáfímu.

V pátek libyjská vláda vyhlásila příměří, ale o jeho dodržování panují rozpory. Kaddáfího síly se od sobotního rána pokoušejí dobýt zpět druhé největší libyjské město a baštu vzbouřenců Benghází.  [celá zpráva]

Britský premiér David Cameron se v sobotu setkává s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a arabskými spojenci, aby je utvrdil v tom, že letadla Velká Británie jsou připravena chránit bezletovou zónu.

Rada bezpečnosti OSN dohodla, že je nutné přijmout "všechna nezbytná opatření", včetně krátké vojenské okupace, která ochrání civilisty od sil vůdce plukovníka Muammara Kaddáfího. Nepočítá ale s nasazením pozemních sil.

K okamžitému vojenskému zásahu mezinárodního společenství v Libyi vyzval i šéf libyjských povstalců. Mustafá Muhammad Abbúd Džalíl v sobotu prohlásil, že mezinárodní společenství musí konat urychleně, aby ochránilo civilisty v údajně bombardovaném Benghází. "V Benghází dnes nastane katastrofa, pokud mezinárodní společenství neuplatní rezoluci Rady bezpečnosti OSN," řekl v sobotu Džalíl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám