Hlavní obsah

Počet obětí AIDS klesá kvůli lepším lékům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Během posledních let klesl o deset procent počet obětí viru HIV, píše se ve výroční zprávě, kterou sestavil Program OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS (UNAIDS) ve spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Počet nakažených je 33,4 miliónu, zatímco v roce 2007 jich bylo 33 miliónů.

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce nakažených virem HIV žije v subsaharské Africe.

Článek

"Počet úmrtí spojených s AIDS za posledních pět let klesl o deset procent, jelikož více nemocných má přístup k příslušné lékařské péči," uvádí se v dokumentu. V Botswaně počet obětí poklesl za pět let o padesát procent.

Ke snížení počtu úmrtí přispěly nově zavedené účinnější léky. Díky nim se nakažení dožívají vyššího věku. Léky proti retrovirům mají také velký vliv na ochranu dětí, takže nakažené matky nemusí nakazit děti a také žijí déle, díky čemuž ubylo sirotků.

Přestože přibylo 400 000 nakažených, nárůst nových případů nákazy za posledních osm let klesl o 17 procent. Přispěla k tomu prevence. V subsaharské Africe, kde je epicentrum epidemie počet nově nakažených od roku 2001, klesl do roku 2008 o 15 procent.

Ve východní Asii poklesl počet nových případů o čtvrtinu a v jižní a jihovýchodní Asii o deset procent. Ve východní Evropě po výrazném nárůstu, souvisejícím s nitrožilní aplikací drog, se hladina ustálila a a je stabilní.

Od zjištění nemoci AIDS se virem HIV nakazilo téměř 60 miliónů lidí a 25 miliónů zemřelo ve spojitosti s touto nemocí, která oslabuje imunitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám