Hlavní obsah

Do EP se dostala i švédská pirátská strana

Stockholm

Švédská Pirátská strana podporující bezplatné stahování hudby, filmů a počítačových her z internetu, se stala ve Švédsku největším překvapením voleb do Evropského parlamentu. Kuriózní strana totiž podle průzkumů odvolivších Švédů získala 7,4 procenta hlasů a dostane se tak do Evropského parlamentu, uvedla švédská televize SVT.

Foto: Bob Strong, Reuters

Příznivci švédské pirátské strany

Článek

Strana, která nese název podle kontroverzního internetového portálu Pirate Bay (Pirátská zátoka), získávala v předvolebních průzkumech kolem pěti procent hlasů. I to však překvapilo, neboť při parlamentních volbách v roce 2006 táž strana získala pouze 0,6 procenta hlasů.

Popularitu přinesl "pirátům" zejména nedávný proces proti portálu Pirate Bay ve Stockholmu. Čtyři jeho provozovatelé při něm byli zatím nepravomocně překvapivě odsouzeni k ročnímu nepodmíněnému vězení a k pokutě odpovídající zhruba 75 miliónům Kč.

Pirátskou stranu podle průzkumu podporovali hlavně mladí muži. U voličů věkové skupiny mezi 19 a 29 lety byla v oblibě dokonce na celkově druhém místě.

Průzkumy také ukázaly, že opoziční sociální demokraté získali ve volbách 25 procent hlasů, o něco více než v minulých volbách do EP v roce 2004. Na druhém místě byla vládní konzervativní MSP, umírněná koaliční strana se ziskem 18,5 procenta hlasů. Švédové mají v Evropském parlamentu 18 křesel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám