Hlavní obsah

Maďarská vládní strana navrhuje kabinet odborníků

– Budapešť • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány v pondělí před poslanci parlamentu opětovně potvrdil, že odchází z čela vlády. Prohlásil, že rozhodnutí už nezmění. Opozice oznámila, že bude požadovat konání předčasných voleb. Vládní socialisté zase navrhují kabinet odborníků.

Foto: Sebastien Pirlet, Reuters

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány

Článek

"Pro řešení krize je důležitá široká spolupráce na politické scéně i ve společnosti. Odcházím, protože mnozí se domnívají, že já jsem překážkou této spolupráce. Moje rozhodnutí je definitivní a neměnné," uvedl Gyurcsány.

Odcházející premiér přiznal, že bez tvrdých úsporných opatření se Maďarsko nedostane z tíživé hospodářské situace. "Času je málo, je potřeba jednat rychle," dodal Gyurcsány. Vládní Maďarská socialistická strana (MSZP) předpokládá, že jméno nového premiéra bude oznámeno do dvou týdnů. "Nehledáme nového premiéra ve svých řadách," uvedla předsedkyně poslanecké frakce socialistů Ildikó Lendvaiová.

Doplnila, že budou prosazovat vládu odborníků. Mezi možnými kandidáty se v kuloárech objevují jména Ferenc Glatz (bývalý předseda Maďarské akademie věd) a György Surányi (bývalý guvernér Národní banky).

Svobodní demokraté chtějí dohodu do čtvrtka 

Předseda Svazu svobodných demokratů Gábor Fodor po jednání s Gyurcsányem prohlásil, že jméno nového premiéra by mělo být oznámené do čtvrtka 26. března. "Pokud se do čtvrtka nedohodneme, budeme hlasovat pro předčasné volby," dodal Fodor.

Předseda Svazu svobodných demokratů Gábor Fodor po jednání s Gyurcsányem prohlásil, že jméno nového premiéra by mělo být oznámené do čtvrtka 26. března. "Pokud se do čtvrtka nedohodneme, budeme hlasovat pro předčasné volby," dodal Fodor.

Liberálové prosazují, aby se případné předčasné parlamentní volby konaly v červnu 2009, kdy se budou konat volby do Evropského parlamentu. Podle ústavy může prezident László Sólyom vypsat volby nejdříve za tři měsíce.

Opozice volá po předčasných volbách

Opozice považuje za nutné vypsání předčasných parlamentních voleb. "Politika socialistů zkrachovala, měli by rozhodnout voliči," prohlásil předseda parlamentní frakce opoziční strany FIDESZ Tibor Navracsics. FIDESZ odmítá jednání se socialisty o nové vládě.

"Východiskem jsou předčasné volby. Všechna další řešení, jsou jen prodlužováním agónie," uvedl předseda FIDESZ Viktor Orbán.

Předsedkyně parlamentu Katalin Sziliová zatím nezařadila do programu právě probíhající schůze návrh opozice na rozpuštění parlamentu. "Frakce socialistů a liberálů nepodpořily návrh na zařazení tohoto bodu do programu schůze," uvedla Sziliová.

Maďarská policie v obavách před protivládními demonstracemi v pondělí obehnala kordonem budovu parlamentu i vilu premiéra Gyurcsánye ve II. budapešťském obvodě. V okolí parlamentu je připravena speciální jednotka policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám