Hlavní obsah

Platy učitelů rostly v loňském roce pomaleji než celostátní průměr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Platy učitelů a dalších pracovníků škol rostly loni pomaleji. Zatímco průměrná mzda v Česku se podle předběžných údajů Českého statistického úřadu meziročně zvýšila o 3,4 procenta, pracovníkům škol a školských zařízení rostly platy o 2,3 procenta. Vyplývá to z analýzy ministerstva školství, kterou na svém webu zveřejnily školské odbory.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Učitelům i nepedagogickým pracovníkům se sice zvýšila tarifní složka platu, ale klesly odměny. Prostředky, které školy od státu získaly, totiž nepokryly nárůst počtu pracovníků škol v souvislosti s nárůstem počtu žáků o více než 16 tisíc. Školy musely otevřít více tříd a přijmout více pedagogů. „Už při rozpisu rozpočtu na ministerstvu školství jsme na to upozorňovali,” řekl předseda školských odborů František Dobšík.

Pracovníci škol a školských zařízení si v průměru polepšili o 532 korun měsíčně, takže se jejich průměrný plat zvýšil na 23 579 korun. Průměrná mzda v Česku byla loni 26 467 korun, o 860 korun vyšší než v roce 2014.

Rychlejšímu tempu růstu učitelských platů zabránil pokles vyplácených odměn, které částečně smazaly růst tarifů. U učitelů byly odměny nižší v průměru o 1435 korun měsíčně, tedy o 10,6 procenta. U nepedagogických pracovníků klesly o 1066 korun měsíčně, což odpovídá 7,6 procenta.

Odbory žádají desetiprocentní nárůst platů

Pro letošek ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) na výdaje spojené s větším počtem žáků získala 1,5 miliardy korun. Proto by podobný jev neměl nastat, uvedl Dobšík.

Přesnější odpověď dají čísla za první čtvrtletí, která budou k dispozici na začátku května. Situace se může v různých regionech lišit.

„Záleží na jednotlivých krajích, jak naloží s rezervou. Na tom, jestli třeba učitelé pořád doplácejí na asistenty. To by mělo v září skončit, pokud nebude odložena novela školského zákona upravující společné vzdělávání,” doplnil předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství.

Odbory pro rok 2017 žádají desetiprocentní nárůst platů zaměstnanců škol, v čemž je podpořila ministryně Valachová i celá sociální demokracie. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl, že rozpočet by unesl tříprocentní růst platů zaměstnanců veřejného sektoru. „Určitě to ještě bude mít nějaký vývoj,” poznamenal Dobšík.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám