Hlavní obsah

Studentům Univerzity Palackého pomáhá nová mobilní aplikace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Zhruba 500 studentů olomoucké Univerzity Palackého (UP) již začalo využívat ke studiu aplikaci pro propojení mobilu s informačním systémem studijní agendy. Po ruce tak mají rozvrh, termíny zkoušek i přehled o rozmístění budov UP ve městě. Aplikace by se měla v budoucnu nabízet i dalším školám využívajícím ke správě studijní agendy systém STAG. Univerzita má přes 24 tisíc studentů.

Foto: Profimedia.cz

Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci

Článek

„Když jsme začali uvažovat o takové aplikaci, udělali jsme si průzkum na Facebooku. Vyplynulo z něj, že studenti by o ni měli zájem a že by ji využili. Zároveň jsme se dozvěděli, že asi 70 procent studentů používá platformu Android, takže jsme se vydali tímto směrem,” uvedl ředitel univerzitního Centra výpočetní techniky David Skoupil.

Vše potřebné ke studiu po půlročních přípravách

Aplikaci pro univerzitu vyvinul zdejší absolvent informatiky Lukáš Novák, který je již autorem mobilní aplikace pro menzu.

Pomocí nové aplikace se studenti dozvědí ze svého mobilu vše, co ke studiu potřebují. Najdou v něm rozvrh, termíny zkoušek, ale i informace o tom, že byla zadána do systému známka.

„Pracovali jsme na tom asi půl roku. Znamenalo to navrhnout veškeré funkce, které by studenti mohli využívat, a zjistit, co všechno umožní propojení STAG a telefonu. Museli jsme také vymyslet grafiku, aby bylo jednoduché a příjemné aplikaci používat, a celkově ji vyvinout tak, aby z ní měli uživatelé radost,” uvedl Novák. Na vývoji spolupracoval s grafikem Tomášem Mikulou.

Univerzita Karlova aplikaci nepotřebuje

Takzvaná UPlikace, která je ke stažení zdarma, je nadstavbou systému STAG, který vyvíjí Západočeská univerzita v Plzni společně s olomouckými odborníky. Podle Skoupila se zvažuje také možnost rozšíření mobilní aplikace pro další vysoké školy, které STAG používají.

Mobilní aplikaci s podobnými funkcemi má také univerzita ve Zlíně. V Plzni zase používají mobilní portál. Studenti Masarykovy univerzity v Brně mají k dispozici aplikaci usnadňující orientaci v budovách a dále aplikace s přístupem do katalogů fakultních knihoven a jídelníčků menz. Svou mobilní verzi má univerzitní web a některé fakultní weby, uvedla mluvčí školy Tereza Fojtová.

Univerzita Karlova speciální aplikaci nemá, ale univerzitní i fakultní weby jsou vytvořeny tak, aby se daly prohlížet přes mobilní telefony.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám