Hlavní obsah

Sněmovna bude projednávat novelu upravující rozdělování peněz do sportu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovna má v dubnu rozhodnout o novele zákona o podpoře sportu. Ta si klade za cíl zajistit spravedlivější rozdělování státních dotací mezi sportovní oddíly, které jim mají chodit přímo. Předloha předpokládá také vznik rejstříku sportovních organizací a sportovců, který povede ministerstvo školství.

Foto: Petr Janiš, Právo

Ilustrační foto

Článek

Finance směřované do sportu se dělí do několika kategorií podle typu sportu a investice, například na profesionální sport, investice do sportoviště či sport dětí a mládeže. Tomu odpovídají dotační programy, které vyhlašuje ministerstvo školství.

„Díky snaze ministryně Kateřiny Valachové (ČSSD) za podpory nás poslanců z podvýboru pro sport byl vytvořen nový dotační program, jehož prostřednictvím se mohou dostat finance rovnou ke sportovním klubům,” vysvětlila pro Novinky poslankyně ČSSD Markéta Wernerová.

Dříve byly tyto finance složitě rozdělovány sportovními svazy. „Ne všichni jsou ale svazovými organizacemi, takže neměli prakticky žádné možnosti,“ připomněla Valachová.

Definovat částku podpory na jednoho sportovce

Očekává se také vznik rejstříku sportovních organizací a sportovců. Do databáze se možná budou zapisovat i sportovní zařízení, jak v úterním druhém čtení navrhl poslanec ČSSD Pavel Ploc. Údaje o počtu sportovců a trenérů sdružených ve sportovní organizaci a seznam sportovních zařízení zapsaných v rejstříku by navíc měly být podle Plocova návrhu veřejně přístupné na internetu. Ministryně jej podpořila.

Registrace v rejstříku bude podle novely povinná pro všechny sportovní organizace, které budou žádat o státní podporu.

„Jeho hlavní funkcí bude správná evidence sportovců, která povede k tomu, aby se na sportujícího nedublovaly veřejné prostředky,” řekla Wernerová s tím, že takto bude možné zkontrolovat, zda není sportovec evidován třeba v deseti klubech, ve kterých mnohdy ani nesportuje. Přesto za něj všechny kluby pobírají veřejné dotace.

„Smysl je definovat částku podpory na jednoho sportovce. Rozložit ji do jednotlivých klubů, kde sportovec působí, nebo ji alokovat do omezeného počtu a každou další aktivitu si sportovec bude hradit sám,” upřesnila.

Nemá jít o „Velkého bratra”

Proti zřízení rejstříku vystoupil předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Přinese podle něho jen zbytečnou byrokracii a plošný dohled státu nad spolkovým životem ve sportu.

„Takovou evidenci sportovců nevedli ani komunisté,” řekl. Valachová oponovala, že rejstřík nebude žádný „Velký bratr”, jeho uzákonění je podle ní nutné kvůli pravidlům ochrany osobních údajů.

Zákon dále stanoví, že státní podporu nesmí dostat osoba, která v minulých třech letech porušila opakovaně nebo závažným způsobem narušila pravidla boje proti dopingu nebo program prevence ovlivňování výsledků sportovních soutěží. Překážkou k poskytnutí dotace bude také pravomocné odsouzení za nekalosti ve sportu nebo za dotační podvod.

Návrh na samostatné ministerstvo sportu

Výbor na návrh zpravodaje Jiřího Holečka (ANO) doporučil, aby nebyla uzákoněna Národní rada pro sport, tedy poradní orgán ministerstva, který reprezentuje zájmy sportovního hnutí. Holeček soudí, že mnozí členové rady jsou ve střetu zájmů, když zároveň žádají o dotace. Valachová s vypuštěním rady ze zákona souhlasila.

Poslanci budou v závěrečném schvalování hlasovat i o Holečkově doprovodném návrhu, podle kterého se vyslovili pro zřízení samostatného ministerstva sportu.

Rada se měla podle vládní verze ze zákona podílet například na přípravě sportovního plánu, který určí státní cíle ve sportu.

Součástí plánu mají být opatření proti nezákonnému ovlivňování sportovních výsledků nebo pro další profesní uplatnění reprezentantů po skončení jejich kariéry. Vlastní sportovní plány budou podle novely zpracovávat vedle státu i kraje a obce.

Poslanec Úsvitu Augustin Karel Andrle Sylor chce, aby krajské a obecní plány obsahovaly také objem peněz nutný k jejich naplnění.

Podpora sportování dětí

Do zákona by se měly podle návrhu výboru dostat státní priority ve sportu. Budou to podle doporučení podpora sportu dětí a mládeže a jejich trenérů a také sportovních reprezentantů. Ministryně školství již dříve uvedla, že možnost sportovat by měla být dostupná pro každého bez ohledu na jeho finanční situaci.

Uzákoní se pravidla pro poskytování podpory významným sportovním akcím. Organizátoři budou muset předkládat studii proveditelnosti, která zahrne například náklady akce a požadavky na stát ohledně bezpečnosti nebo dopravy. Studie bude muset obsahovat i plány na další využití případných nových sportovišť.

Předloha, která bude účinná od září, nebude mít podle důvodové zprávy přímé dopady na veřejné rozpočty včetně státního. Naopak představuje podle autorů nástroj k možným úsporám díky zakotvení konkrétnějších pravidel podpory sportu.

Podpora sportu a zvýšení dostupnosti sportování je jednou z vládních priorit. Prostředky ministerstva školství na sport se podařilo navýšit  na 3,75 miliardy korun. Pro následující rok má Valachová na podporu sportu slíbených dalších šest miliard.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám