Hlavní obsah

Hradecký kraj chce stipendii bojovat s nedostatkem lékařů

Hradec Králové

Královéhradecký kraj chce pomocí stipendií podpořit studenty medicíny. Zastupitelé schválili založení Zdravotnického nadačního fondu Královéhradeckého kraje, do kterého kraj vložil 2,7 miliónu korun. V oblasti nyní chybějí desítky lékařů.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle hejtmanství budou stipendia nabídnuta studentům šestého ročníku lékařských fakult.

„V některých oborech je skutečně personální situace alarmující, rozhodli jsme se proto motivovat studenty, aby si vybrali tu specializaci, která nám velice chybí a motivovat je, aby zde určitou dobu zůstali,” řekla krajská radní pro oblast zdravotnictví Jana Třešňáková.

Podle kraje by medici mohli dostat jednorázově přes 100 tisíc korun v případě, že se zavážou působit v kraji čtyři roky.

Až 15 nových lékařů?

Hejtmanství například podpoří mediky, kteří si vyberou specializaci na interní obory či neurologii. Podpora se má týkat také studentů, kteří budou působit jako praktičtí lékaři. Třešňáková věří, že by kraj mohl získat díky novým stipendiím 10 až 15 nových lékařů.

Podle hejtmanství je poskytnutí jednorázové pobídky prvním z opatření, kraj připravuje také komplexnější stipendijní program. Do něj by mohli být v budoucnu zahrnuti i studenti ošetřovatelských oborů.

Na hrozbu nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců upozornila krajská koncepce zdravotnictví. Například Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, který řídí činnost krajských nemocnic, v únoru uvedl, že mu chybí zhruba 35 lékařů a stejný počet sester. Další necelé dvě desítky lékařů chyběly v únoru v královéhradecké fakultní nemocnici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám