Hlavní obsah

Učitel by měl do školy chodit hlavně s dobrou náladou, říká Zlatý Ámos

Praha

Učitel by měl do školy chodit s odhodláním, naplněním a hlavně s dobrou náladou, myslí si Jan Flídr, čerstvý držitel titulu Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího pedagoga v Česku. Učitel přírodopisu a chemie na Základní škole 5. května ve Dvoře Králové nad Labem je rád, že tato tradiční anketa vyzdvihuje pedagogickou práci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zlatý Ámos 2016 Jan Flídr

Článek

Ministryně školství Kateřina Valachová, která se pátečního finálového odpoledne zúčastnila, několikrát připomněla, že Zlatí Ámosové mají jednu věc společnou. Z fotografií z minulých ročníků si všimla, že všichni jsou usměvaví.

Zaujmout i ty, které baví jiné předměty

Dobrá nálada je podle vítěze 23. ročníku této ankety pro učitele zásadní. „Jakmile člověk přijde do hodiny znuděný a otrávený, tak už se mu nikdy nepodaří děti pro něco nadchnout,” poznamenal.

Vyučovací hodiny se snaží udělat pro děti zajímavé. „Nosím si spoustu rekvizit do výuky. Prokládám to různými historkami a snažím se, aby i ty děti, které baví jiný předmět, si našly kousek zajímavého i v mém předmětu. Chci, aby děti odcházely z hodiny pobavené a obohacené o nějakou vědomost,” vyprávěl.

Přihláška byla vánočním dárkem

Výborný učitel byl pro něj inspirací k tomu, aby se dal na pedagogickou dráhu. „K profesi učitele mě motivoval můj bývalý třídní učitel Pavel Šimek z jaroměřského gymnázia, který byl mým vzorem už od příchodu na gymnázium,” řekl.

Učí tři roky a chce v tom pokračovat. Přihlášku do soutěže mu žáci dali jako vánoční dárek. „Bylo to pro mě velké překvapení a zároveň závazek, abych žáky nezklamal dál v těch kolech,” uvedl. Získal díky ní hodně nových zkušeností. „Samozřejmě to znamenalo i časové vypětí, protože je to náročné. Poznal jsem spoustu nových fajn lidí,” dodal.

Stresující povolání

Psychiatr Jan Cimický, který je už 23 let předsedou poroty Zlatého Ámose, upozornil na to, že má v péči čím dál více učitelů. Aktuálně prý jejich problémy souvisejí například se šikanou nebo inkluzí.

Roli hraje také prostředí ve třídách, přístup rodičů nebo nedostatečná podpora vedení. „Domnívám se, že v současné době je kantorské povolání vůbec nejvíce stresující,” dodal.

Anketa

Vzpomínáte rádi na své učitele ze základní školy?
Ano, na všechny
11,2 %
Na většinu ano
45,9 %
Jen na několik málo z nich
38,8 %
Na žádného
4,1 %
Celkem hlasovalo 98 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlepším učitelem je Jan „Ámos“ Flídr

Ve třiadvacátém ročníku soutěže Zlatý Ámos zvítězil Jan Flídr, devětadvacetiletý učitel chemie a přírodopisu ze základní školy 5. května ve Dvoře Králové. Po...

Výběr článků

Načítám