Hlavní obsah

Nevypočitatelný asteroid minul Zemi. Šlo o velmi blízký průlet

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí minul Zemi asteroid 2013 TX68, který si vysloužil přízvisko nevypočitatelný. Vědcům totiž pořádně zamotal hlavu. Původně měl naši planetu minout už v sobotu, kvůli nejisté trajektorii byl ale nakonec Zemi nejblíže až o tři dny později. Přestože šlo o vzdálenost několika miliónů kilometrů, astronomové hovoří o velmi těsném průletu. V úterý o tom informovalo Centrum pro planetky při Mezinárodní astronomické unii (IAU).

Foto: ESA/P. Carril

Ilustrační foto

Článek

Asteroid vědce pěkně potrápil, protože do poslední chvíle nevěděli, kdy přesně a v jaké vzdálenosti Zemi mine. Kvůli nejisté trajektorii nebylo vyloučeno, že poletí níže než satelity na geostacionární dráze.

Nakonec se planetka 2013 TX68 Zemi nejvíce přiblížila ve 14:42 středoevropského času. Pikantní na tom je, že ani tento čas neodpovídal posledním propočtům vědců. Podle nich měl totiž naši planetu asteroid minout o deset hodin později. Přezdívka nevypočitatelný asteroid je tak na místě.

Průlet byl těsnější, než se čekalo

Zemi se navíc tento vesmírný objekt přiblížil daleko blíže, než bylo původně předpokládáno. Prolétával údajně ve vzdálenosti čtyř miliónů kilometrů, původně přitom astronomové hovořili o tom, že se přiblíží maximálně na 4,8 miliónu kilometrů.

Foto: NASA

Propočty trajektorie byly zbytečné, asteroid nakonec Zemi minul úplně jindy, než vědci čekali.

Vědci navíc vzdálenost zatím pouze odhadují. Není tedy vyloučeno, že se planetka 2013 TX68 pohybovala okolo naší planety ještě těsněji. Případná srážka se Zemí byla podle IAU nicméně vyloučena.

I přes nejistotu dráhy vědci opakovaně ujišťovali, že srážka se Zemí nehrozí. Jisté nepatrné riziko v poměru jedna ku 250 miliónům nicméně podle únorových předpovědí existuje pro 28. září 2017, kdy se 2013 TX68 k planetě opět přiblíží. Očekává se ale, že s budoucím zpřesňováním dráhy se pravděpodobnost kolize ještě více sníží.

Dvakrát větší než čeljabinský asteroid

Planetka 2013 TX68 byla zhruba tak dvakrát větší než čeljabinský asteroid. Ten vstoupil do zemské atmosféry nad jižním Uralem v únoru roku 2013. Jeho síla odpovídala výbuchu 500 000 tun TNT. Podle odhadů měl rychlost kolem 54 000 km/h. Nárazová vlna, kterou způsobil, obletěla Zemi dvakrát kolem dokola.

Z původního meteoru zůstalo zhruba sedm velkých částí. Na Uralu způsobil zranění více než 1200 lidí v okruhu nejméně sta kilometrů. Většina utrpěla řezné rány, když silná tlaková vlna rozbila okna v rozsáhlé oblasti.

Čeljabinský meteorit byl svým způsobem výjimečný, většina bolidů totiž shoří v atmosféře a na zemský povrch nedopadnou vůbec nebo pouze jejich mizivé zbytky. To byl případ i velmi jasného meteoru, který zachytila observatoř v anglickém městě Sidmouth letos v červnu. Na Zemi nezpůsobil žádné škody. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám