Hlavní obsah

Našli jsme Achillovu patu rakoviny, věří vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britští badatelé věří, že konečně našli Achillovu patu rakoviny. Vyvinuli totiž metodu, díky níž dokážou „vyznačit“ přesná místa nádoru a zacílit na ně imunitní systém tak, aby vyhledal rakovinné bujení a zlikvidoval ho. Nová kúra je zatím pouze teoretická, zkoušet na pacientech by se ale mohla začít už během dvou let.

Foto: Profimedia.cz

Rakovinové buňky v nádoru prostaty

Článek

Zbrusu nová léčebná metoda bude velmi drahá, protože ji bude potřeba přizpůsobit každému pacientovi na míru, může se ale stát základním stavebním kamenem zcela nové onkologické disciplíny, píše se ve studii publikované v odborném magazínu Science.

Naprogramování imunitního systému tak, aby sám vyhledal a zničil rakovinné buňky, není nikterak nové, dosud zkoušené vakcíny ale většinou selhávaly v tom, že se „přeprogramovaný“ imunitní systém i přes veškerou snahu zaměřoval na nesprávný cíl, píše BBC.

Je to fascinující a jde to na samou hranici personalizované medicíny. Každý pacient bude mít svou unikátní léčbu na míru.
Charles Swanton z UCL onkologického institutu

Problém je v tom, že rakovinné buňky nejsou stejné. Jedná se o celou škálu buněk s paletou různých mutací, které jsou rozvětveny na odlišných místech nádoru. A nová metoda, použijeme-li přirovnání ke stromu, je zaměřena na mutace tvořící jeho kmen - základní či páteřní genetickou změnu. To znamená, že se na rozvětvené (navazující) mutace už pak není nutné zaměřovat jednotlivě.

„Nyní se můžeme přednostně zaměřit na antigeny, které jsou přítomny v každé (rakovinné) buňce, na Achillovu patu těchto vysoce komplexních typů rakoviny. Je to fascinující a jde to až na samou hranici personalizované medicíny. Každý pacient bude mít svou unikátní léčbu na míru,“ řekl BBC Charles Swanton z UCL onkologického institutu.

Existují dvě metody, jak přimět imunitní systém, aby s rakovinou začal sám bojovat. První jsou již zmíněné vakcíny spočívající v podávání laboratorně upravených a vykultivovaných buněk imunitního systému pacienta.

A druhá, výše zmíněná nová metoda, spočívá v tom, že se „vyloví“ ty buňky, které už s nádorem v těle bojují, v laboratoři se rozmnoží a následně jsou pacientovi aplikovány. Jako obzvlášť nadějná se jeví kombinace obou zmíněných metod.

Reklama

Související články

Rakovina prostaty je neustále na vzestupu

Rakovina prostaty patří mezi nejčastější onkologická onemocnění mužů a představuje třetí nejčastější příčinu jejich úmrtí. Bohužel počet nemocných každým rokem...

Výběr článků

Načítám