Hlavní obsah

U zápisu do školy dítě vůbec být nemusí, připomněla ombudsmanka

Novinky, jas

V souvislosti se začátkem zápisů dětí do prvních tříd se na rodiče i ředitele základních škol obrátila ombudsmanka Anna Šabatová s doporučením, jak se vyhnout problémům a nedorozuměním. K zápisům by letos mělo přijít kolem 146 000 dětí a je proto pravděpodobné, že na některých školách bude vznikat přetlak. Připomněla, že u zápisu nemusí být dítě vůbec přítomné.

Foto: Petr Horník, Právo

Ombudsmanka Anna Šabatová

Článek

V doporučeních pro rodiče jim mimo jiní připomíná, že nejsou povinni nechat své ratolesti u zápisu testovat, zda zvládají určité dovednosti. Připomíná rovněž, že škola nemá nárok na informace o tom, jaké je zaměstnání či vzdělání rodičů. Tabu je i dotaz na národnost dítěte.

Dítě, ani rodič u zápisu být nemusí. „Je to vaše právo, nikoli povinnost,” sdělila Šabatová. K zapsání stačí teoreticky rodný list dítěte.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V souvislosti s možným přetlakem na některých vzdělávacích ústavech ombudsmanka připomíná, že školy mají spádové obvody. „Má-li dítě hlášen trvalý pobyt ve školském obvodu školy, nemůže být odmítnuto ve prospěch dítěte, které má trvalý pobyt mimo školský obvod,” dodala. V případě, že i počet dětí ze spádové oblasti převyšuje kapacity školy, měl by ředitel stanovit jasná kritéria přijetí.

Foto: Ombudsman.cz

Doporučení pro ředitele škol, jak postupovat při zápisu do 1. tříd.

Rodiče by se podle ombudsmanky neměli nechat odbýt ústním odmítnutím. Škola má podle ní povinnost nepřijetí dítěte písemně zdůvodnit.

Ředitelům pak doporučuje, aby v případě přetlaku volili kritéria přijetí, která mají oporu ve školském zákoně. Zmiňuje například odklad školní docházky, přítomnost staršího sourozence ve škole, či absolvování mateřské školy, která se nachází při dotyčné základní škole.

Spravedlivé je podle ní v případě přetlaku i losování. „Losování je možná tvrdé, ale v případě nedostatečné kapacity školy nejspravedlivější řešení,” připomněla ombudsmanka.

Reklama

Výběr článků

Načítám