Hlavní obsah

Vědci testují, zda by potkani mohli nahradit psy při hledání lidí v troskách

Novinky, sia

Potkani. Malí, pohybliví a vybavení znamenitým čichem. Ruští vědci se snaží zjistit, jak využít jejich schopností, aby mohli být vycvičeni pro detekci výbušnin a vyhledávání osob uvězněných po katastrofách v budovách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Testování potkanůVideo: Reuters

 
Článek

Výzkumníci v laboratoři pro čichové vnímání v Rostovu na Donu připevnili na mozek potkanů elektrody, které monitorují jejich mozkové vlny. Výzkum potvrdil, že mají velmi vyvinutý čich. Vědci doufají, že by se  tito hlodavci mohli jednoho dne uplatnit třeba při záchraně lidí uvězněných pod troskami.

„Na rozdíl od psa se potkan dokáže dostat skrze nejmenší škvíru, i tam, kde by se to zdálo nemožné. Tímto způsobem se může dostat hluboko pod trosky a prostřednictvím jeho mozkové aktivity bychom mohli zjistit například, zda jsou tam ještě nějací přeživší, zda tam má smysl odklízet trosky,“ řekl vedoucí rostovské laboratoře Dimitrij Medvěděv. Takto by se podle něj dala uspíšit záchrana zavelených, protože by se zasahovalo jen tam, kde jsou lidé uvěznění.

Graf konkrétní látku neodhalí

Potkani by se však mohli využít i k detekci výbušnin. Vědci proto rovněž zjišťují, jak neznámý nebo neobvyklý pach ovlivňuje mozkovou aktivitu hlodavce. Má to však své překážky. „Nemůžeme pouhým pohledem na encefalogram určit, která látka to byla,“ přiznal Medvěděv. „Nyní se to snažíme zjistit s použitím matematické analýzy," dodal.

První testy jsou slibné. Podle Medvěděva už vědci zjistili, že potkani rozlišují mezi různými druhy čajových lístků. Medvěděv ale uznává, že cesta k praktickému využití poznatků bude ještě dlouhá.

Ovšem v Africe už se využívají křečkomyši gambijské k vyhledání min.

Reklama

Výběr článků

Načítám