Hlavní obsah

Automaty s pochutinami ze škol šmahem nezmizí, určí to ředitelé

Právo, Jan Martinek

Automaty s nezdravými pochutinami, proti kterým usilovně bojoval exministr školství Marcel Chládek (ČSSD), na školách zřejmě zůstanou – o jejich existenci budou rozhodovat ředitelé škol.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministryně školství Kateřina Valachová (za ČSSD) Právu řekla, že pro tento školní rok její resort vydá pouze doporučení, jak by mělo ideální dětské stravování ve školách vypadat.

Ministerstvo se mělo společně s resortem zdravotnictví podílet na vyhlášce, která by stanovila, které potraviny ve školách smí být a které už ne. Jak už ale Právo informovalo, úřady se na konečné podobě vyhlášky neshodly, a to Právu potvrdila i Valachová. „V tuto chvíli máme kompromisní verzi. Ale podporuji myšlenku zdravého stravování dětí, mnohem raději bych viděla těžiště zdravého stravování ve školních jídelnách,“ uvedla Valachová v rozhovoru pro Právo.

Doporučení zůstane

„Úpravy a doporučení směrem k tomu, co má být na školách dostupné, například i v automatech, budou pro tento školní rok platné,“ dodala ministryně.

Dobrovolný přístup podporují odborníci i pedagogové. „Podle mého názoru automaty do škol nepatří, ale definovat nezdravé pochutiny a centrálně stanovit, co je zdravé a co je nezdravé, je složité,“ řekl Právu konzultant společnosti EDUin Tomáš Feřtek.

„Osobně mi připadá v pořádku upozornění, že automaty jsou špatné, a nechat to na ředitelích. Ať školy nabídnou dětem, které nemají svačinu z domova, alternativu. Automat rozumné řešení není, ale je lepší, když o tom školy rozhodují samy,“ uvedl Feřtek.

Ředitelé spokojeni

Souhlasí s ním i ředitelé. „Je to krok správným směrem, absolutní zákaz je zbytečný. My si automaty necháme, protože v nich máme i neochucené minerální vody. Je to o tom, jak jsou děti vychovány. Pokud to někdo chce zrušit, ať to zruší,“ řekl Právu ředitel Základní školy Pražačka v Praze 3 Bohumil Samek.

„Děti by kohoutkovou vodu ve škole nepily, takže by si vedle v obchodě stejně koupily dvoulitrovku koly,“ dodal.

Ředitelka školy T. G. Masaryka v Praze-Ruzyni Dana Hudečková je proti nezdravým automatům, ale také si myslí, že je lepší nechat volbu na školách samotných. „Nezdravé nápoje v automatech bych určitě zrušila. My máme v automatu jen čistou vodu nebo ovocné šťávy, žádné slazené limonády nebo dokonce energetické nápoje,“ řekla Právu Hudečková. Podle ní by se s automaty měl vypořádat každý rozumný ředitel.

„My jedeme podle zdravé výživy, ale jsem proti striktním zákazům. Zákazy se rády porušují,“ dodala Hudečková.

Reklama

Výběr článků

Načítám