Hlavní obsah

Obří asteroid proletěl kolem Země

Novinky, zgl

V pátek ráno proletěl okolo naší planety asteroid nazývaný 2014 YB35, který byl objeven teprve na konci loňského roku. Podle Amerického úřadu pro letectví a vesmír (NASA) se k Zemi opět přiblíží až v roce 2033.

Animace průletu asteroidu 2014 YB35 kolem Země

 
Článek

Asteroid 2014 YB35 se pohyboval v nejtěsnější blízkosti Země ve vzdálenosti 4,5 miliónu kilometrů zhruba v 7:30. Pro bližší představu jde o vzdálenost téměř 12krát větší, než v jaké se nachází od povrchu naší planety Měsíc.

Přesto astronomové hovoří o „velmi těsném průletu“, a to především s ohledem na velikost asteroidu. Ten má podle odhadů vědců průměr zhruba 500 až 700 metrů.

Při srážce se Zemí by nastal naprostý kolaps ekosystému.
profesor astronomie Bill Napier

Pokud by takto velké těleso zasáhlo naší planetu, mělo by to fatální následky. Odpovídalo by to výbuchu zhruba 15 tisíc megatun TNT. Astronomové tvrdí, že by to vyvolalo zemětřesení, tsunami a prudké změny klimatu.

„Při srážce s naší planetou by nastal naprostý kolaps ekosystému. Země by byla dozajista zničena,“ prohlásil,“ uvedl profesor astronomie Bill Napier z University of Buckinghamshire.

Země je pod palbou několikrát do roka

Kosmická tělesa menších rozměrů přitom na Zemi dopadají poměrně často. Většinou jde o tzv. bolidy, tedy velice jasné meteory. V posledních dvou desetiletích jich odbozníci v NASA napočítali více než pět set.

Foto: NASA

Mapa bolidů, které spadly na Zem v uplynulých 20 letech

Cestě bolidů se během uplynulých dvou dekád nevyhnul prakticky žádný kontinent. Během dne jich podle amerického časového pásma spadlo 255 a v noci 301. Ta nejmenší zaznamenaná přirozená kosmická tělesa měla sílu 1 GJ, tedy odpovídala výbuchu pěti tun TNT.

Většina spadlých meteoritů, tedy těch, které vstoupily do zemské atmosféry, však podle zveřejněné mapy NASA měla sílu mezi 10 a 10 000 GJ. Jednoznačně nejsilnější pak byl dopad čeljabinského meteoritu, který vstoupil do zemské atmosféry nad jižním Uralem v únoru předloňského roku. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Meteorický roj nad Uralem zachycený z různých místVideo: Reuters

Jeho síla odpovídala výbuchu 500 000 tun TNT. Podle odhadů měl rychlost kolem 54 000 km/h. Nárazová vlna, kterou způsobil, obletěla Zemi dvakrát kolem dokola.

Asteroid 2014 YB35 se znovu k Zemi přiblíží v roce 2033, to ovšem půjde podle současných propočtů trajektorií ještě o těsnější setkání. Pohybovat se bude ve vzdálenosti okolo tří miliónů kilometrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nález půltunové části čeljabinského meteoritu Video: Reuters

Obří bolidy má NASA zmapované

NASA se věnuje sledování bolidů v rámci projektu Near-Earth Object (NEO; Zemi blízké objekty). Aktuálně podle úřadu krouží v blízkosti Země na tisíc asteroidů, jejichž průměr je větší než jeden kilometr.

NASA má zmapované dráhy 96 % z nich. Vrásky na čele dělají vědcům ale menší objekty, jejichž velikost však stále může odpovídat průměru fotbalového hřiště. Jejich dopad na Zem by způsobil velké škody.

Právě proto se úřad v posledních letech soustředí na mapování menších bolidů. V naší sluneční soustavě je jich ale více než 20 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám