Hlavní obsah

Záhadných obřích kráterů na Sibiři může být až 30. Nikdo netuší, kde se vzaly

Novinky, zgl

Už loni byli vědci zmatení, když našli obří díru v zemi na sibiřském poloostrově Jamal. Dodnes nikdo netuší, kde se vzala. Jak se navíc v posledních dnech ukázalo, tento desítky metrů široký kráter není ani zdaleka jediný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podrobnější záběry kráteru na poloostrově JamalVideo: Reuters

 
Článek

Geologové zatím na severovýchodě Ruska objevili čtyři krátery. „Jsem si jistý, že jich na Jamalu existuje daleko více, jen je třeba je hledat. Myslím, že by jich mohlo být klidně až 30,“ uvedl profesor Vasilij Bogojavlenskij, člen Ruské akademie věd.

Podle něj je situace alarmující také proto, že vědci ani po několika měsících bádání nedokážou určit, co obrovské díry v zemi způsobuje. Pro obyvatele žijící v dané oblasti přitom může mít tento přírodní úkaz fatální následky.

Krátery mohou ohrožovat obyvatele

„Je důležité, aby si lidé uvědomili, že se jedná o velmi závažný problém. A my musíme přijít na to, co za tím vším stojí,“ uvedl Bogojavlenskij pro server huffingtonpost.com.

Foto: Profimedia.cz

Obří kráter na sibiřském poloostrově Jamal

Výzkumníci se odvážili vstoupit do kráteru už na podzim loňského roku ve snaze zjistit, co otvory způsobilo. „Uvnitř kráteru je led, který na slunci taje. Po jeho stranách teče voda, ty stopy jsou vidět na fotkách. Ten kráter je asi z 80 procent naplněn ledem,“ řekl pro Siberian Times již dříve Andrej Plechanov ze Státního vědeckého centra výzkumu Arktidy.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Vznikly nejspíše výbuchy

Nejvíce se nyní vědci přiklánějí k teoriím, že otvory byly vytvořeny výbuchy nahromaděných plynů vyvolaných podzemním teplem nebo při změně teplot vlivem klimatu.

Foto: Profimedia.cz

Obří kráter na sibiřském poloostrově Jamal

Přesný mechanismus výbuchu však vědci popsat zatím nedokázali. To je také jeden z hlavních důvodů, proč nedokážou odhadnout, kdy by mohl přijít další ani v jaké lokalitě. „Musíme co nejdříve přinést odpovědi na základní otázky: Co se v daných oblastech děje a za jakých konkrétních podmínek jsou tyto oblasti nebezpečné,“ prohlásil člen Ruské akademie věd.

Působení externí síly, která by měla za následek vznik kráteru, výzkumníci již vyloučili. Například meteorit tak obří díru podle vědců způsobit nemohl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám