Hlavní obsah

Dokážu transplantovat hlavu, tvrdí italský chirurg

Italský chirurg Sergio Canavero tvrdí, že bude se svým týmem schopen během dvou let provést transplantaci hlavy. Operace by měla stát 7,5 miliónu liber a podle lékaře by měla pomoci lidem s poškozenou páteří, chorobami postihujícími hybnost svalů nebo nevyléčitelnou rakovinou. Informoval o tom britský deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Canavero tvrdí, že všechny potřebné metody a technologie k provedení transplantace hlavy existují, jen je potřeba je dát vhodně dohromady. Kritici o jeho plánu hovoří jako čiré fantazii.

Podle Canavera je k transplantaci zapotřebí tělo dárce, u kterého nastala mozková smrt. Obě hlavy by se oddělily ve stejnou chvíli od páteře mimořádně ostrou čepelí zajišťující přesný řez. K tělu dárce by se pak pacientova hlava připevnila za pomoci polyethylenglykolu, který by měl spojit oba konce páteře. Následně by lékaři k sobě přišili svalovou a oběhovou tkáň a pacient by následně zůstal čtyři týdny v kómatu, než se řez zhojí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ke stimulaci propojení páteře a nervové soustavy by se použily malé elektrické šoky. Pacient by podle Canavera měl po probuzení být schopen pohybu, cítit obličej a dokonce mluvit svým hlasem. Musel by dostávat masivní dávky imunosupresivních preparátů, aby se oba cizí orgány neodmítaly.

Canavero má už nyní seznam potenciálních pacientů. Své plány chce podrobně odhalit letos v létě na lékařské konferenci, na které chce také odstartovat kampaň s cílem získat potřebné finanční krytí k uskutečnění první transplantace v roce 2017. Chirurg z italského Turína by ji rád provedl v Londýně.

Etické otazníky

Canavero tvrdí, že procedura s sebou nenese žádné etické kontroverze u lidí, u nichž jiná šance na léčbu neexistuje. Nicméně některé otazníky přetrvávají. Například pokud by člověk s novým tělem měl děti, nebyly by jeho, nýbrž dárce, z jehož těla by pocházelo sperma, případně vajíčka.

Transplantací hlavy, nebo přesněji řečeno těla, ovšem Canaverovy plány nekončí. Pokud podle něj věda pokročí v klonování lidí, bude podle něj v budoucnu možné, aby si pacienti v určitém věku nechali zkopírovat své vlastní, mladší tělo ze vzorku své DNA. Na ně by pak chirurgové nasadili jejich hlavu, takže by si lidé uchovali svou osobnost i vzpomínky a žili by déle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám