Hlavní obsah

Mladí přírodovědci prožívají ve Vyškově nejdelší simulovaný let do vesmíru

– Vyškov
Novinky, lsi

V pondělí začalo ve vyškovské hvězdárně závěrečné kolo studentské soutěže Expedice Mars. Pět mladých lidí ve věku 13 až 18 let prožívá unikátní šedesátihodinový simulovaný let do vesmíru. Svou kosmickou misi zakončí ve čtvrtek ráno.

Foto: Dětská tisková agentura

Účastníci Expedice Mars

Článek

Během letu, který je nejdelší studentskou simulací v Evropě, provádějí mladí lidé mnoho vědeckých experimentů, které mají za úkol detailně prozkoumat rudou planetu.

„Pět mladých lidí stráví skoro tři dny na ploše necelých dvaceti pěti metrů čtverečních. Našemu organizačnímu týmu se do těchto stísněných prostor podařilo naskládat nejen postele, jídelní a kuchyňský kout, koupelnu, ale i plnohodnotnou laboratoř a pět počítačů řídících simulovaný let,“ říká velitel expedice Michal Vyvlečka. Dalších pět dětí kontroluje posádku lodi z řídícího centra.

Foto: Dětská tisková agentura

Účastnice Expedice Mars

Expedici Mars pořádá od roku 2004 spolek Dětská tisková agentura. Jejich simulovaných letů do vesmíru se zúčastnilo už 115 studentů. „Dnes jsou to studenti prestižních univerzit, perspektivní mladí vědci či nadějní popularizátoři vědy, na které můžeme být právem hrdí,“ říká admirál Expedice Mars a předseda pořádajícího spolku Slávek Hrzal.

Chtělo letět 250 dětí

Aby se mohli mladí lidé expedice zúčastnit, museli projít náročným výběrem, který obsahoval fyzické a psychologické testy. „Samotný simulovaný let je velice náročný a dokáže ho zvládnout jen dobře spolupracující tým,“ dodal Vyvlečka.

Do výběru se zapojilo zhruba 250 dětí, které se zajímají o přírodní vědy. „Každý z nás chtěl být v dětství kosmonautem a Expedice Mars tento sen každoročně několika žákům a studentům splní. To je asi ten hlavní důvod, proč se člověk do této soutěže přihlásí, je to jakási touha po dobrodružství, snaha překonat sám sebe,“ vypráví účastník letošní expedice Vojtěch Ježek.

Simulace letu skončí ve čtvrtek ráno. Účastníci se však mohou těšit ještě na několikadenní pobyt v Evropském vesmírném centru v Belgii, kde si vyzkoušejí stav beztíže nebo chůzi po Měsíci.

Reklama

Výběr článků

Načítám