Hlavní obsah

Nová kosmická loď NASA dvakrát obletěla Zemi a přistála v oceánu

Mys Canaveral
Aktualizováno

Americký Úřad pro letectví a kosmonautiku v pátek uskutečnil první zkušební let nové kosmické lodi Orion. Zařízení, které by v budoucnu mohlo dopravovat lidi na Mars, vynesla na oběžnou dráhu raketa Delta IV Heavy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Raketa Orion konečně odstartovalaVideo: Reuters

 
Článek

Nová loď vzlétla v pátek v 13:05 SEČ z kosmodromu na floridském Mysu Canaveral. Původně ji měla raketa Delta IV Heavy vynést na oběžnou dráhu už ve čtvrtek, start však byl odložen.

Po čtyřech minutách se oddělily dva pomocné startovací motory. Poté se oddělil i vyhořelý první stupeň a šest minut po startu byl zažehnut druhý stupeň, který loď vynesl na oběžnou dráhu. Té dosáhla loď 18 minut po startu. Druhý stupeň se zažehl ještě jednou hodinu a 55 minut po startu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: ČTK/AP

Orion nad Pacifikem během přistání

Foto: NASA/Handout, Reuters

Orion po přistání v oceánu

Orion podle plánu dvakrát obletěl Zemi, načež s pomocí padáků přistál v Tichém oceánu u pobřeží Baja California. Tam ho měla vyzvednout loď amerického námořnictva.

Lidé v ní mohou letět na Mars

První let nové kosmické lodi, která by v budoucnu měla vynášet kosmonauty a umožnit i let na Mars, byl jen zkušební.

První let nové americké kosmické lodi s lidskou posádkou by se měl uskutečnit nejdříve v roce 2020, uvedla americká kosmická agentura NASA.

Foto: David Ryneš, Novinky

Orionův první let

Loď o délce 3,3 metru a průměru pět metrů umožňuje přepravit až šest astronautů. Čtyři mohou na jeho palubě strávit 21 dní, menší počet ještě déle. Loď by navíc mělo být možné spojit s obytným modulem, což je potřeba při dlouhých letech.

Foto: Steve Nesius, Reuters

Start lodi Orion z kosmodromu na floridském Mysu Canaveral

Start ve čtvrtek odvolali

Původně měla Orion vzlétnout už ve čtvrtek. Startu však zabránil silný nárazový vítr a následné problémy s palivovými ventily. Ani předpověď počasí na pátek nebyla úplně příznivá – dávala čtyřicetiprocentní naději na start, avšak pak se vítr uklidnil.

Nádrže nosné rakety, jejíž motory spalují kyslík a vodík, se musely opět naplnit palivem.

Reklama

Výběr článků

Načítám