Hlavní obsah

Vědci zachytili zvuk komety Čurjumov-Gerasimenko

Novinky, zkr

Vědci z Evropské vesmírné agentury (ESA) zachytili zvuk, který ve vesmíru vydává kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Zvláštní zvuk zaznamenala sonda Rosetta, která ji v těsné blízkosti obíhá už od léta a jejíž modul na kometě přistál ve středu, napsal server Space.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zvuk vydávaný kometou Čurjumov-GerasimenkoVideo: ESA, Reuters

 
Článek

ESA v prohlášení uvedla, že zvuk vzniká zřejmě oscilací v magnetickém poli v okolí komety. Poprvé ho sonda zaznamenala pomocí magnetometru v srpnu, když byla ve vzdálenosti zhruba 100 kilometrů od tělesa.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Je to vzrušující, protože je to pro nás něco zcela nového. Nečekali jsme to a stále pracujeme na tom, abychom tento fyzikální jev pochopili,“ sdělil Karl-Heinz Glaßmeier z Technické univerzity Braunschweig v Německu.

Těleso vydává zvuk o frekvenci 40 až 50 milihertzů, což je pro lidské ucho neslyšitelné. Vědci proto frekvenci zesílili.

Magnetometr je součástí sady pěti nástrojů, nazývaných Rosetta's Plasma Consortium. Mají monitorovat, jak na sebe vzájemně působí kometa se slunečním větrem a plazmou. Zároveň zkoumají atmosféru komety.

Reklama

Výběr článků

Načítám