Hlavní obsah

Do boje proti dengue vysílají vědci komáry

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rio de Janeiro

Zcela nový způsob, jak bojovat proti horečce dengue, která může být v některých případech i smrtelná, testují v Brazílii. Do boje proti této tropické virové chorobě nasadili na deset tisíc komárů imunizovaných vůči dengue. Upozornil na to server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Komár tropický (Aedes aegypti)

Článek

Komáry tropické (Aedes aegypti) biologové v laboratořích nejprve naočkovali bakterií druhu Wolbachia. Ta zabraňuje rozvoji viru dengue, komáři pak tedy tropickou virovou chorobu nejsou schopni přenášet na lidi.

Členovci řádu dvoukřídlých byli následně vypuštěni na jihovýchodě Brazílie. Vědci doufají, že se v nadcházejících dnech spáří s dalšími komáry, díky čemuž již jejich potomci nebudou nositeli zákeřné virové choroby.

Brzy zjistíme, jak moc jsme byli úspěšní.
vedoucí projektu Luciano Moreira

Program očkování komárů byl zahájen už v roce 2012, testy tedy probíhaly téměř dva roky, až nyní však vědci vyslali deset tisíc zástupců hmyzí říše do světa. Zda bude jejich plán úspěšný, se ukáže během několika následujících týdnů.

„Naše týmy provádějí pravidelné návštěvy vybraných čtvrtí na jihovýchodě země, kde komáry chytáme do speciálních pastí. Následnou analýzou brzy zjistíme, jak moc jsme byli úspěšní,“ uvedl Luciano Moreira z brazilského výzkumného ústavu Fiocruz, který celý projekt v Brazílii vede.

V sázce jsou milióny životů

Výzkum nicméně poběží minimálně do roku 2016. Vědci totiž budou zkoumat možnosti, jak podobným způsobem zabránit v šíření dalších nebezpečných nemocí – například malárie. Tím by údajně mohli výzkumníci zachránit milióny lidských životů.

Jen v Brazílii, která je nejpostiženější zemí touto tropickou virovou chorobou na světě, totiž na horečku dengue umřelo od roku 2000 sedm miliónů lidí. V posledních pěti letech přitom lékaři zaznamenali více než 800 úmrtí souvisejících s dengue.

Reklama

Výběr článků

Načítám