Hlavní obsah

Brněnští vědci našli bič na akné, na rakovinu jim chybí granty

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až 85 procent dospívajících trápí problém zvaný akné, pět procent lidí se jej nedokáže zbavit ani v dospělosti. Brněnští vědci teď ale ve spolupráci s lékaři a techniky z lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni vyvinuli unikátní metodu, která dokáže otravné projevy akné účinně tlumit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nová metoda zlepšuje vlastnosti kůže, zvyšuje její pružnost a také vyrovnává nerovnosti na pleti. Vědci jako první na světě zkombinovali působení tří druhů silových polí – magnetického, světelného a tepelného.

Nyní zkoumají další možnosti využití svého objevu, přičemž nečekaně dobrých výsledků dosáhli i u nádorových buněk. Výzkumníci už ve spolupráci se soukromou firmou sestrojili příruční přístroj na léčbu akné, o nějž projevily zájem společnosti na celém světě. Vynález chrání i patent.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zlepšuje kůži

Za nápadem stál odborník na elektroniku z brněnské VUT Ivan Rampl. Původně se zajímal o možnost vylepšení léčebné metody impulsivní magnetoterapie, která se používá například při léčbě bolestí, ale vzhledem k tomu, že může vyvolávat neurologické potíže, nesmí se používat v oblasti hlavy.

„Začal jsem přemýšlet nad tím, jak zařídit, aby impulsní magnetické pole působilo jen do hloubky pokožky a podkoží, tedy asi do 5 milimetrů. Mohlo by se tak používat v blízkosti mozkovny a nemělo by negativní vliv na lidské zdraví. Zajímalo mě zejména, jak budou reagovat kožní buňky,“ zavzpomínal Rampl.

Pro tyto účely vytvořil magnetické pole pomocí desítek až stovek miniaturních cívek, z nichž každou doplnil hnízdem světelných diod.

„Ve spolupráci s Karlovou univerzitou v Plzni a přáteli z Biofyzikálního ústavu v Brně jsme začali zkoumat, jak bude působit impulsní magnetické pole spolu s různými druhy impulzního nekoherentního světelného záření,“ popsal Rampl s tím, že vědci pak jako první na světě zkusili zkombinovat impulsní magnetické a impulsní světelné pole s teplem.

Na rakovinu chybějí granty

„Zjistili jsme, že zásadně urychluje metabolismus kožních buněk a pomáhá zlepšit vlastnosti kůže – tlumí výdej kožního mazu, pleť lépe hydratuje a zvyšuje se její pružnost, či vyrovnává nerovnosti na pleti,“ vysvětlil. Účinnost už ověřila klinická studie, u 90 procent dobrovolníků došlo k úplnému nebo výraznému utlumení problému s akné.

Výzkumníci se pustili ve spolupráci se soukromou firmou i do výroby příruční varianty přístroje nazvaného Face-up! Stojí čtyři tisíce korun. „Představili jsme jej na výstavě inovativních výrobků ve Filadelfii, kde byl o něj velký zájem. Oslovily nás také firmy z Anglie, Německa, Číny či Jižní Korey, které by chtěly přístroj dovážet,“ pochlubil se Michal Rampl, syn vědce, který převedl jeho objev do praxe.

Výrobci přístroje uvažují o jeho použití tak, že by metoda mohla být využita k léčbě celulitidy, podpoře růstu vlasů či redukci podkožního tuku.

Účinky impulsního magnetického pole zkoumal tým Ivana Rampla i na nádorových buňkách. „Překvapily nás účinky zvláštního pole vytvářeného v okolí impulsně napájené tzv. toroidní cívky. Nádorové buňky se ničí, zatímco zdravé jsou poškozovány méně a některým je dokonce pole prospěšné. Neznáme podstatu tohoto jevu, ale o některých výsledcích jsme už informovali v časopisech a na vědeckých konferencích po celém světě,“ dodal Rampl.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Výzkum však zatím nepokračuje, protože vědeckému týmu úředníci neschválili granty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám