Hlavní obsah

Sluneční erupce narušila rádiové spojení

Washington

V úterý večer narušila náhlá sluneční erupce krátce rádiové spojení v Evropě a Spojených státech. Goddarovo vesmírné středisko amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) ale ve středu ujistilo, že uvedená sluneční aktivita nepředstavuje pro lidi žádné nebezpečí.

BEZ KOMENTÁŘE: Slunce předvedlo masivní erupci

 
Článek

Středně silný výbuch na Slunci zaregistroval satelit NASA kolem 18:20 SELČ. Sluneční skvrny jsou místa na povrchu Slunce, kde magnetické pole zabraňuje proudění, a tak se vytvářejí oblasti s menší povrchovou teplotou, než má okolí. Právě kolem těchto skvrn nastávají erupce nejčastěji.

V současnosti má Slunce na svém povrchu více velkých skvrn, od kterých vědci erupce očekávají. V úterý zaznamenaný výbuch ale vyšel ze zdánlivě nenápadného místa, u kterého se taková aktivita nepředpokládala.

Až na výjimky nepůsobí škody

Mnoho slunečních erupcí je mírných a nezpůsobí na Zemi žádné škody. Z minulosti je ale známo několik výjimek. Například v roce 1958 poškodila elektromagnetická bouře podmořský komunikační kabel v Atlantiku, v roce 1972 telekomunikační kabely na severozápadě USA a v roce 1989 transformátory elektrárny v kanadské provincii Quebec. Posledně jmenovaná událost vyvolala devítihodinový výpadek elektřiny v USA i Kanadě.

Gigantická sluneční bouře postihla Zemi v září 1859. Tehdy zkratovala telegrafní dráty ve Spojených státech i v Evropě a způsobila rozsáhlé požáry. Polární záři pozorovali rovněž obyvatelé tropických oblastí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám