Hlavní obsah

Hladina Pacifiku stoupá, na Marshallových ostrovech vyplavuje válečné hroby

Na Marshallových ostrovech v Tichém oceánu lze zřetelně sledovat dopady klimatických změn. Jak se hladina moře zvyšuje, přílivová vlna už doputuje tak daleko, že voda poprvé začala vyplavovat masové hroby z 2. světové války, napsal týdeník Der Spiegel s odvoláním na informace ministra zahraničních věcí Marshallových ostrovů Tonyho de Bruma.

Foto: Profimedia.cz

Marshallovy ostrovy. Ilustrační foto

Článek

„Přílivové vlny odkryly masové hroby. Většinou v nich byli pohřbeni japonští vojáci. Voda tak vyplavila ostatky asi 26 lidí,“ řekl Tony De Brum. Ostatky zkoumali specialisté a zjistili, že vojáci s největší pravděpodobností spáchali sebevraždu.

„Po prozkoumání ostatků se zjistilo, že ani jeden z vojáků neměl zlomené kosti, ani jiná zranění, která by odpovídala nasazení v boji. Myslíme si, že muži spáchali sebevraždu,“ řekl De Brum.

Za 2. světové války v období od února do března 1944 Američané dobyli japonské pozice a tím přítomnost Japonska na ostrovech skončila.

Po skončení války rozhodla v roce 1947 Rada bezpečnosti OSN ponechat Marshallovy ostrovy, Mikronésii, Palau a Severní Mariany jako poručenské území Tichomořské ostrovy pod správou USA. V jeho rámci tvořily Marshallovy ostrovy jeden z šesti ostrovních distriktů. Marshallovy ostrovy byly prohlášeny autonomní republikou až 1. května 1979. Na ostrovech nyní žije necelých 60 tisíc obyvatel.

Podle vědecky přijímané teorii o globální změně klimatu se světová produkce skleníkových plynů podepsala na oteplování a tání polárních ledovců, což zvedá hladinu světového oceánu. Hrozí, že ostrovy do konce tohoto století zmizí z mapy. Pokud se hladina oceánu bude nadále zvyšovat, Marshallovy ostrovy se ztratí pod hladinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám