Hlavní obsah

Čeští vědci jedou opět do Antarktidy, zkoumat budou led, parazity i stres

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

S novými vlajkami Masarykovy univerzity (MU) a české vědecké stanice vyjede letos šestnáct vědců a techniků na dvouměsíční expedici na antarktickou stanici Johana Gregora Mendela, kterou univerzita vybudovala na ostrově Jamese Rosse.

Foto: Archiv Masarykovy univerzity

Vědecká stanice Masarykovy univerzity v Antarktidě.

Článek

Vlajky tak doplní tradiční státní symboly, které dosud výpravy vyvěšovaly. Odborníci z MU a dalších vědeckých institucí vyrazí do Antarktidy již poosmé.

Na ostrově Jamese Rosse dlouhodobě zkoumají lokální klimatické podmínky jeho odledněné severní části, měří rychlost ústupu ledovců či rozmrzání vrstvy trvale zmrzlé půdy a modelují škodlivé UV záření, které k povrchu Země proniká během každoročního úbytku stratosférického ozónu nad Antarktidou.

„Vědci se zaměřují také na reakci vegetace na měnící se klimatické podmínky, biodiverzitu mikroorganismů a parazitologii antarktických ryb. U bezobratlých živočichů budou zkoumat schopnost rozpoznat geomagnetický pól Země a orientovat se podle něj,“ řekla Tereza Fojtová z MU.

Stresový hormon ve vlasech

„Výzkum vedený expedičním lékařem bude letos obsahovat mimo jiné analýzu úrovně stresu, kterému členové výpravy podléhají během pobytu v Antarktidě, založenou na množství stresových hormonů zaznamenaném v lidských vlasech.

Na ostrově Jamese Rosse i na sousedním ostrově Vega pak prozkoumají pozůstatky vulkanické činnosti a klimatický vývoj dávných období zaznamenaný v jezerních usazeninách,“ popsala část pracovní náplně.

Moře zamrzlo celé

Pokračovat bude i technické vylepšování stanice, které loni zkomplikovala skutečnost, že se z moře stala jedna souvislá zmrzlá kra. Navýší se tak například ubytovací kapacita stanice až na dvacet lidí.

„Hlavně chceme přivézt a zprovoznit nový technický kontejner, který bude sloužit k úpravě a akumulaci pitné vody. Kvůli úspoře fosilních paliv také na stanici nainstalujeme fotovoltaické panely,“ uvedl správce stanice Pavel Kapler.

Česká vědecká stanice v Antarktidě bude také testovat malou větrnou elektrárnu s unikátním generátorem elektrické energie. „Energii z větru už na stanici využíváme, ale vzhledem k tamním extrémním podmínkám je třeba generátory modernizovat,“ doplnil.

Expedice, kterou tvoří šest vědců, pět doktorandů, dva odborní asistenti, dva technici a správce stanice, odjíždí do Antarktidy 9. ledna.

Po letu z Prahy do Santiaga de Chile budou pokračovat do Punta Arenas, odkud je k ostrovu dopraví chilské armádní plavidlo.

Na stanici stráví přibližně dva měsíce. V druhé polovině března se vrátí zpět přes sousední základnu Marambio s využitím argentinského vojenského letectva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám