Hlavní obsah

Největší evropský teleskop k pozorování asteroidů bude na Slovensku

Právo, Novinky, Ivan Vilček
Bratislava

Největší evropský teleskop k pozorování asteroidů budou od příštího roku provozovat v observatoriu na Skalnatém Plese ve Vysokých Tatrách. Jejich pozorování by mohla pomoct vyhnout se případnému střetu s kosmickým tělesem.

Foto: ESA/P. Carril

Vizualizace asteroidu 2011 AG5

Článek

„Citlivými kamerami bude (teleskop) mapovat pohyb asteroidů v jednotlivých časových úsecích, na základě čehož bude možné předpovědět dráhu jejich letu,“ vysvětlil Ján Svoreň z Astronomického ústavu Slovenské akademie věd.

Teleskop má zrcadlo s průměrem 1,3 metru. Pro slovenské observatorium na Skalnatém Plese jej vyrobila specializovaná firma v Německu.

Lidstvo má schopnosti i vědomosti k tomu, aby dokázalo odklonit ničivý asteroid prakticky jakékoli velikosti. Problém je ale především v tom, že vesmírné těleso musí být odhaleno s dostatečným časovým předstihem.

Svoreň uvedl, že právě k včasnému odhalení by měl přispět nový teleskop.

Měření magnetických a rychlostních polí

Ve zdejším observatoriu provozují rovněž ojedinělý přístroj k měření magnetických a rychlostních polí ve sluneční koróně v hodnotě 625 tisíc eur (16,8 miliónu Kč).

„Zjišťujeme, jak může část přicházející erupce poškodit magnetické pole Země, co má pak vliv na GPS signál. Z výsledků našich měření čerpají informace letecké společnosti i velké firmy zabezpečující technologický servis,“ uvedl ředitel Astronomického ústavu Slovenské akademie věd Aleš Kučera.

Observatorium na Skalnatém Plese bylo založeno v roce 1943 českým astronomem a klimatologem Antonínem Bečvářem, který se stal jeho prvním ředitelem. Je umístěno v nadmořské výši 1786 metrů. Průměrná roční teplota zde dosahuje 3,7 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám